La Vanguardia (Català)

Classes a l’alcaldia

Les obres pendents des de fa anys a l’escola de Vilanant perpetuen una anomalia: les aules ocupen l’edifici consistori­al i viceversa

- BÀRBARA JULBE Girona

Els alumnes de cicle inicial ocupen l’antic despatx de l’alcaldessa. Els de cicle superior fan classe a la sala de plens. La directora del centre té la seva oficina al despatx de l’oposició i la recepció de l’Ajuntament és la sala d’informàtic­a.

Fa poc més de dos anys que l’escola Tramuntana de Vilanant (Alt Empordà) està a l’edifici consistori­al; i l’equip municipal, per oferir-los espai, es va traslladar als barracons que alumnes i professors van deixar més que contents després del gest de l’actual govern.

Un intercanvi de papers consolidat però que obliga ara a resoldre aquestes carències pendents com la il·luminació, pensada inicialmen­t per a despatxos de polítics i no per a escolars en una aula. “Va ser un moviment lògic i natural, si no tindríem un ajuntament molt gran i els nens dins dels mòduls. Ells estan millor en aquest edifici”, assenyala l’alcaldessa, Anna Palet.

Però aquests mòduls prefabrica­ts, propietat d’Ensenyamen­t –en els quals abans d’instal·lar l’aire condiciona­t la calor s’intensific­ava tant a l’estiu que la mateixa alcaldessa havia de treure fora la taula per poder treballar millor–, no només estan ocupats per polítics. També hi ha el dispensari i Correus. “Estem atapeïts”, admet l’alcaldessa.

L’Ajuntament, tot i això, confia no trigar molt a marxar. Després de comprar l’antiga casa rectoral del Bisbat de Girona, està buscant finançamen­t per reformar aquesta edificació, situada al centre històric, un lloc ideal per ubicar el nou Consistori. “Estem ultimant el projecte i esperem que surti alguna subvenció. El finançamen­t és la part més difícil. Intentarem que sigui el més aviat possible”, assegura l’alcaldessa.

Per resoldre aquesta particular situació de Vilanant, un poble de poc més de 400 habitants, i perquè totes les parts es posessin d’acord van fer falta quatre anys de reunions i tràmits. “Les administra­cions, des de la Generalita­t (Governació i Ensenyamen­t) fins a la Diputació, ens van ajudar molt. També els mestres, l’Ampa i els alumnes”, destaca Palet.

El trasllat, que va ser just abans del curs 2015-2016, va durar tres dies i es va viure com una jornada festiva. Hi van participar tots, fins i tot pagesos amb els seus remolcs per ajudar a ressituar les coses.

Amb els anys, s’ha vist que el sistema d’il·luminació és “just”, subratlla el director dels Serveis Territoria­ls d’Ensenyamen­t, Josep Polanco, que assegura que hi ha voluntat d’arreglar-lo. Un altre problema fa referència a les finestres de la façana, que al no ser prou àmplies enfosqueix­en les aules. “L’edifici té un valor històric i tampoc no és possible fer grans obertures”, comenta l’alcaldessa.

L’anterior govern local va cedir a la Generalita­t un terreny en el municipi per construir una nova escola. El projecte, tot i això, va quedar paralitzat per la crisi i per això els mòduls provisiona­ls, que van funcionar des del 2008, es van eternitzar.

De fet, l’edifici actual de l’escola, amb una trentena d’alumnes d’infantil i primària, va ser construït el segle passat per a aquest ús i en el seu moment havia estat compartit per l’escola, l’Ajuntament i el dispensari. Però a causa del seu deterioram­ent, alumnes i mestres van marxar als mòduls i només s’havia mantingut com a Consistori i dispensari, encara que amb condicions precàries. Les subvencion­s que l’anterior equip de govern local va aconseguir es van utilitzar per rehabilita­r l’edifici per a usos municipals. “Part de la història de l’antiga escola s’ha pogut reconstrui­r gràcies al mestre Lluís Vilanova, que vivia a l’edifici escolar, i a un altre ciutadà, Pere Borrat. Les seves explicacio­ns han servit per posar en relleu l’equipament”, recalca la directora, Sílvia Cazorla.

Ja poques coses evoquen que aquesta escola va ser abans el Consistori. Però un detall salta a la vista: l’escala de fusta per anar al segon pis. El centre, tot i això, ha trobat una solució. Els alumnes quan entren canvien les sabates per xancletes. “No embruten tant el terra i, a més, estan més còmodes. Se senten com a casa”, assegura Palet.

INTERCANVI “LÒGIC” Des de fa dos anys, el govern local, Correus i el dispensari estan en els mòduls prefabrica­ts

CARÈNCIES Una trentena d’alumnes estudia en unes dependènci­es amb problemes d’il·luminació

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Una de les aules del col·legi Tramuntana, a la seu de l’Ajuntament d’aquest municipi de 400 habitants
PERE DURAN / NORD MEDIA Una de les aules del col·legi Tramuntana, a la seu de l’Ajuntament d’aquest municipi de 400 habitants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain