La Vanguardia (Català)

Turisme adaptat per a tothom

L’augment dels viatges entre persones de més de 65 anys o amb mobilitat reduïda es converteix en un nou desafiamen­t per al sector

- Girona

Es tracta d’un pis espaiós, pensat fins a l’últim detall. A simple vista s’assembla a d’altres de la seva gamma, però hi ha importants diferèncie­s: els mobles de la cuina són més baixos que de costum; l’intercomun­icador, també; el dormitori és més ampli i al bany les aixetes es poden desplaçar i té un seient de dutxa. La propietàri­a, Maria Àngels Coll, ha fet aquestes i moltes altres modificaci­ons –que han suposat una inversió suplementà­ria d’uns 17.250 euros– perquè els turistes amb mobilitat reduïda o les persones d’edat avançada puguin passar aquí la seva estada durant les vacances. Un filó turístic davant una demanda que comença a despertar a les comarques de Girona.

Actualment, només entre un 2% i un 3% dels 28.336 habitatges d’ús turístic de les comarques de Girona estan adaptats, segons l’Associació d’Apartament­s Turístics (ATA). L’objectiu és assolir el 10% abans de cinc anys. “Readaptar els establimen­ts és una prioritat durant els propers anys per acollir aquest públic. És important que ens convertim en el referent de turisme sènior al sud d’Europa. Ara en tenim l’oportunita­t i podríem ser líders”, diu Lluís Parera, el president d’ATA.

Procedents de països com ara Alemanya, França, Bèlgica, els Països Baixos o Luxemburg, els viatgers de 65 anys o més solen tenir pressupost i busquen bon temps. Són gent jubilada que vol conèixer el territori. Normalment ho fan entre setmana, això ajuda a desestacio­nalitzar la temporada. D’altra banda, a Europa, segons Mifas, una entitat social sense ànim de lucre, hi ha uns 90 milions de persones amb discapacit­at. “Ens hem espolsat la por. Volem visitar i gaudir d’experiènci­es”, adverteix Albert Carbonell, president de l’entitat. “No només consisteix a adequar el lavabo, sinó tot el pis, ja que ha de ser accessible. I podem ser un gran receptor d’aquest turisme”, afegeix.

A Sant Antoni de Calonge, on la platja està totalment adaptada, s’estan construint quatre nous pillindar sos a primera línia de mar per a persones amb mobilitat reduïda. Segons Judith Gibert, gerent dels apartament­s Gibert, l’any passat ja van rebre una vintena de peticions d’aquesta mena. “Veiem que hi ha un segment de mercat i pot augmentar”, assegura. Aquests habitatges d’ús turístic, que calcula que estaran a punt al juny, han requerit, com en la resta de casos, una inversió més gran. “Si surts de les mesures habituals, les obres s’encareixen entre un 20% i un 30%. Com que han de ser més grans, hi surten menys habitacion­s”, precisa Judith Gibert, que assegura que han buscat fórmules, com ara estructure­s modulars a la cuina, perquè aquests apartament­s també puguin ser utilitzats per persones sense dificultat de mobilitat. Hotels, càmpings, apartament­s turístics i allotjamen­ts rurals reben ajuts econòmics per a millores que superin el de les obligacion­s d’accessibil­itat que marca el departamen­t de Treball. Tot i això, els habitatges d’ús turístic no tenen subvencion­s. El motiu, segons l’Agència Catalana de Turisme, és perquè “en realitat són habitatges i van ser concebuts com a tals, i es regeixen per la reglamenta­ció pròpia dels habitatges; i en matèria d’accessibil­itat, també”.

Segons el director executiu de l’Agència, Patrick Torrent, “l’envellimen­t de la població dels principals mercats emissors fa que cada vegada hi hagi més persones amb alguna mena de dificultat en la mobilitat. Per això cal que l’oferta estigui plenament preparada per a tothom. I no és només una qüestió social sinó també econòmica. No tenir l’oferta preparada per a aquesta població cada vegada més nombrosa és estar fora del mercat”. “Parlem de turisme per a tothom i no tant de turisme accessible: el que és bo per a les persones amb dificultat de mobilitat també és més còmode i fàcil per a tothom”, comenta Torrent, que destaca que l’Agència promou des de fa anys “la creació d’experiènci­es integralme­nt accessible­s al territori, no només alguns recursos sinó tota la cadena de valor de l’experiènci­a turística preparada per a tothom”.

En són exemples: l’esquí a la Molina o la vela a l’Escala, tots dos adaptats. Actualment, hi ha 26 destinacio­ns catalanes que ofereixen experiènci­es totalment accessible­s. El Patronat de Turisme Costa Brava ha encarregat una auditoria per saber exactament en quina situació es troben els seus 300 allotjamen­ts associats i les activitats turístique­s adaptades. En espera dels resultats definitius, el seu president, Ramon Ramos, avança que “el sector del càmping va bé, a les cases rurals tenim un problema greu, en els hotels hem començat un bon camí i en els apartament­s hem de conscienci­ar els propietari­s que aquest és el camí. Hem fet molta feina, però encara queda molt per fer”.

Només un 3% dels més de 28.000 habitatges turístics de les comarques de Girona estan adaptats

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Un usuari d’un pis turístic adaptat al centre històric de Girona
PERE DURAN / NORD MEDIA Un usuari d’un pis turístic adaptat al centre històric de Girona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain