La Vanguardia (Català)

Barcelona, de novel·la global

- Josep Playà Maset VEGEU EL VÍDEO DE LA VISITA ALS ESCENARIS DE DAN BROWN www.lavanguard­ia.com

El dia que Dan Brown va visitar d’incògnit la Sagrada Família, buscant inspiració per a la seva novel·la Origen, va tenir clar que l’escala d’una de les torres seria un escenari idoni. Mentre baixava per aquella escala de cargol tan costeruda es va imaginar una baralla en la foscor de tràgic final. Un altre dia va visitar el supercompu­tador Mare Nostrum a la UPC i després de descobrir que es troba a l’interior d’una antiga capella va comentar: “La realitat sempre supera la ficció”.

Hi ha moltes rutes literàries de Barcelona, les més conegudes les que sorgeixen de L’ombra del vent de Carlos Ruiz Zafón o La catedral del mar d’Ildefonso Falcones. Però ahir una desena de correspons­als dels principals mitjans de comunicaci­ó estrangers van poder descobrir els secrets barcelonin­s de l’última novel·la de Dan Brown. Periodiste­s de Le Monde, The New York Times, Frankfurte­r Allgemeine, Asahi Shimbun, Monocle, l’agència russa Ria Novosti, la televisió pública alemanya ARD, France 24, The Times e Il Messaggero han passat aquest cap de setmana de Sant Jordi a la capital catalana convidats per l’associació Barcelona Global. I si dissabte van tenir una trobada amb representa­nts del món editorial, ahir al matí el van dedicar a la Barcelona de Brown. A la tarda van anar a la festa de La Vanguardia i van tancar el dia amb un sopar privat compartit amb María Dueñas, Javier Cercas, Benedetta Tagliabue i Isabel Coixet, entre d’altres.

Per a aquests correspons­als que l’últim any han vingut a Barcelona diverses vegades sempre per motius polítics va ser una sorpresa descobrir les golfes de Gaudí a la Pedrera que Brown converteix en l’apartament d’un milionari. A la Sagrada Família van fotografia­r el criptogram­a de la porta de bronze de Subirachs que segons el novel·lista nord-americà és un codi secret maçònic. Al centre de supercompu­tació, el seu director Josep M. Martorell els va explicar que Brown en fa una descripció ajustada, però situa un ordinador quàntic a sobre del supercompu­tador. “Avui això és una ficció però no és forassenya­t”.

Aquesta Barcelona de Sant Jordi suposa una altra immersió, aquesta ho és en la imaginació i el talent d’una ciutat global i complexa.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Un grup de correspons­als estrangers ahir al terrat de la Pedrera de Barcelona
MANÉ ESPINOSA Un grup de correspons­als estrangers ahir al terrat de la Pedrera de Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain