La Vanguardia (Català)

Olot o l’art de la ‘sismodansa’

El Sismograma consolida la seva marca com a impulsor de la dansa a Catalunya: 19.000 persones omplen els carrers en 28 espectacle­s en 4 dies

- Maricel Chavarría

El Sismograma d’Olot està assentant la seva marca. I no només com a mercat de dansa estratègic que mostra creacions catalanes a programado­rs nacionals i internacio­nals, sinó com a festival que crea públics, que envaeix i descobreix els espais de la ciutat, que ho vesteix tot de dansa, o de sismodansa potser –la que pel seu context genera un determinat estat d’ànim en l’audiència–... I, en fi, que lluita de valent per donar ajuts a la creació.

Amb una dècada de recorregut i quatre edicions com a festival estratègic de la Generalita­t, el Sismograma ha participat aquest any en cinc produccion­s que la majoria han resultat ser espectacle­s potents, de nivell internacio­nal. Hi haurà qui opini que això últim no els pertoca –i de fet el 155 està dificultan­t de rebre aquesta ajuda extra de la Generalita­t–, però la seva directora, Tena Busquets, defensa l’ajuda a la creació com a mitjà per establir un vincle amb determinat­s artistes i línies artístique­s, creure en les seves propostes, acompanyar-los.

“També es posa en dubte que la nostra funció sigui generar públic, però està clar que els programado­rs compren peces induïts també per la manera en què la gent hi ha respost”, apunta Busquests. En aquest sentit, els espectacle­s de sala han registrat una ocupació del cent per cent aquest any, tot i que també han triomfat especialme­nt les propostes participat­ives. “La gent s’ha enamorat de Labranza Kids del Colectivo Lamajara, en què els nens actuaven fent els moviments de llaurar. Una cosa que no era un taller per a petits, sinó una peça molt profession­al que ens ha emocionat a tots”, diu la directora del certamen.

Llenguatge­s radicalmen­t diferents han triomfat a les sales grans: començant per la dansa depurada de Sets of sets, la peça de Guy Nader i Maria Campos a la qual el Sismògraf ha contribuït amb una ajuda a la creació i que ha estat sens dubte l’estrella del certamen, just abans que aterri aquesta setmana al Mercat de les Flors. Hi va haver propostes més tecnològiq­ues, com la de Roberto Olivan; de llenguatge molt propi, com Brut, l’òpera prima de Marta Torrents, amb la ironia i la desesperan­ça del clown. Un altre èxit ha estat el Mol·leculari de Lipi Hernández a la plaça de braus. O, per a llocs curiosos, el Museu dels Sants que va utilitzar Societat Doctor Alonso per al seu Estudi per a pandereta, en què Tomàs Aragay posa el públic a seguir Sofía Asencio –inoblidabl­e la imatge de la ballarina llegint Sant Agustí incrustada entre sants al magatzem del museu–, una peça que portaran ara al Reina Sofía de Madrid. Llàstima que paral·lelament Quim Bigas presentava al pati de l’Antic Hospital La llista, una de les sorpreses d’un festival en què està clar que no es pot arribar a tot. Una altra d’aquestes grates sorpreses va ser La mesura del detall de Magí Serra.

Places i carrers es van omplir de gent aquest cap de setmana a Olot amb tota mena de dansa, des de hip-hop a dansa teatre, com aquesta de Los Muñekos, que van simular un casament boig de telenovel·la davant l’església de Sant Esteve. Han estat 28 espectacle­s en quatre dies que han atret 19.000 persones. I on s’ha vist evoluciona­r gent com Junyi Sun i el Kernel Dance Theatre, que ja s’havien presentat al Sismoffgra­f i que aquest any van convèncer la secció oficial amb el seu intens i físic Give em protein.

El certamen va culminar per partida doble, dissabte amb un espectacle nocturn a les fonts de Sant Roc, on la companyia Las Lo Las, entre d’altres, van homenatjar dones notables que la història ha ignorat. Un proposta molt exitosa malgrat coincidir amb la final de la Copa del Rei: o futbol o dansa aèria! Les ballarines, penjades dels arbres, van interactua­r amb un poètic mapping que penetrava en la naturalesa. La traca final ahir la va posar Jordi Galí al Parc Nou... una manera de passar el diumenge. La dansa està calant.

“El públic importa, ja que els programado­rs també compren per la manera com la gent respon a una peça”

 ?? MARTÍ ALBESA / SISMOGRAMA. ?? Los Muñekos van assaltar la plaça de l’església de Sant Esteve d’Olot amb una boja proposta de casament
MARTÍ ALBESA / SISMOGRAMA. Los Muñekos van assaltar la plaça de l’església de Sant Esteve d’Olot amb una boja proposta de casament
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain