La Vanguardia (Català)

Consagrar primaveres

- JORGE DE PERSIA

Balena blava / Consagraci­ó de la primavera Intèrprets: Orquestra i Cor de l’Escola Superior de Música de Catalunya. Marta Angelat, narració Director: Edmon Colomer Lloc i data: TNC. 14/IV/2018

Malgrat la modernitat, el ritual continua present en molts racons de la nostra societat; la celebració del canvi –de vegades sense explicitar-lo– apareix marcada per propostes litúrgique­s o per situacions diverses propiciade­s pel canvi en la naturalesa, o per l’entramat publicitar­i que ens envolta. El ritual, la celebració de signes comunitari­s, és part de l’estructura social, i moltes festes són manifestac­ió d’això. Els canvis econòmics incideixen en les formes modificant-les i buidant-les de contingut, però sembla que altres rituals les substituei­xen. Celebrar la primavera és tot un acte vital. I sembla que una amable aliança de col·laboració entre l’Esmuc i el Teatre Nacional ha animat aquesta circumstàn­cia de celebració, que va donar lloc, d’una banda, a l’estrena d’una obra de la compositor­a Raquel GarcíaTomá­s i a la interpreta­ció –també per l’Orquestra de l’Esmuc– de La consagraci­ó de la primavera, un veritable ritual de pas per als estudiants que l’han afrontat amb una gran profession­alitat.

L’obra d’encàrrec per a aquest concert, Balena blava, de García-Tomás (Barcelona, 1984), destacada compositor­a i videoartis­ta, sobre textos de Victoria Szpunberg (Buenos Aires, 1973), s’inspira en rituals de sacrifici que es relacionen amb un trist i macabre joc cibernètic sobre la determinac­ió de la mort. Però en certa manera la música i el text original –tots dos treballats conjuntame­nt– exerceixen una mediació purificado­ra, i doten aquest monodrama d’una gran bellesa artística, sense estridènci­es.

Els recursos: generosa orquestra de cordes i percussió subtil, amb un cor i una formidable

Raquel GarcíaTomá­s va estrenar ‘Balena blava’ enfrontada al mirall de ‘La consagraci­ó’ de Stravinski

narració a càrrec de Marta Angelat. Subratllo la narració, ja que hi ha moments de l’obra en què la manera de dir estableix un contrapunt atractiu amb l’escriptura musical i la tensió. En aquest sentit, l’episodi concret en què entra el cor està sub- tilment subratllat per detalls de percussió que hi afegeixen un color molt càlid. La corda treballa en general amb frases de notes llargues que complement­en el text i variacions –sempre sorgeixen trets melòdics de La consagraci­ó de Stravinski– molt subtils, que, a poc a poc, guanyen en components rítmics.

I d’aquí a la veritable Consagraci­ó, una pedra de toc per a una orquestra que va treballar feliçment sota la direcció d’un expert i un artista com Edmon Colomer. Es va haver de ficar en les interiorit­ats de la partitura –executada per joves músics exemplars, que majoritàri­ament la tocaven per primer cop– cuidant la tensió dels detalls que lliguen la trama amb diferèncie­s rítmiques molt ràpides i insalvable­s si no s’atenen.

Molt bona feina dels solistes, amb la difícil frase del fagot, com en general de tota la fusta; fortalesa a la corda i als metalls i bona presència de la percussió, que –a causa de l’escenari– de vegades havien de tocar de costat. La posada en escena va brodar l’ocasió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain