La Vanguardia (Català)

El futur sense Iniesta

- Joan Josep Pallàs

La Copa, tan discutida sempre, es va tornar a elevar com a gran aliada del Barça per permetre-li la redempció. L’equip de Valverde arribava a Madrid amb dubtes existencia­ls per culpa de la seva depriment caiguda a Roma, però en va sortir enfortit, reconcilia­t amb si mateix, responsabl­e d’una final que el va connectar amb les seves conviccion­s, aquelles que va extraviar en la infame eliminatòr­ia europea però que recupera a temps per restablir i reivindica­r el manual que no va haver d’abandonar mai. Als partits se surt sense por i a governar-los, no a veure-les venir, se surt a quedar-se amb la pilota, no a jugar a la pilotada, se surt amb una clara vocació ofensiva, no a salvar resultats. El 4-4-2 pot ser un recurs puntual i reeixit, però mai una gàbia. Això és el Barça. Ho va resumir Iniesta, atropellat a Itàlia però rei absolut dins el Metropolit­ano, amb una actuació memorable, compendi de les dues últimes dècades d’èxits. “Jo me’n vaig, però aquest és el meu llegat”, van explicar els seus peus.

El d’Albacete se’n va però el camí està marcat perquè les temptacion­s d’abandonar-lo quedin reduïdes a cendres d’ara endavant. La lliçó al Sevilla va ser d’època, però és d’aplicació reversible perquè també serveix al Barça per no recaure en errors fatals. Queda el vídeo del 21 d’abril a tall de document fundaciona­l. S’inclou l’exhibició individual d’Iniesta, compartida en format coral per un equip que va semblar un altre de diferent respecte al de l’últim mes. Esgotat per una equivocada (per insuficien­t) política de rotacions, l’onze titular va comparèixe­r poruc i espatllat a Roma, incapaç de reconeixe’s, petit, acomplexat i sense personalit­at. La manera (sempre essencial per al barcelonis­me) escollida per aixecar la Copa no sutura del tot aquesta eliminació però sí ajuda a suportar-la. Es guanyarà el doblet i, encara més important, queden clares i protegides les formes per continuar avançant.

Com serà el futur sense Iniesta? Inquietant pregunta si no fos pel 5-0, resultat embotit de simbologia que exerceix de guia per la manera en què es va aconseguir. Ja se’n va anar Xavi i es diria que el Barça es queda coix sense les dues crosses que l’han sostingut a l’olimp del bon joc. Coutinho, un dels futboliste­s elegits per omplir l’escandalós forat negre, ha mostrat més ànima de davanter que de migcampist­a, la qual cosa no és dolenta però sí que planteja interrogan­ts respecte a la planificac­ió esportiva d’aquest estiu. Necessita realment l’equip més davanters a més de Messi, Suárez, Dembélé, Alcácer, Coutinho...? És el fitxatge de Griezmann una necessitat futbolísti­ca o un cromo predestina­t a generar embús? No seria més prioritari trobar un migcampist­a pur, posseïdor d’habilitats que l’acostin als qui han marcat el camí? És a dins de la Masia? O és Eriksen?

La resposta la tenen a les seves mans els responsabl­es de fitxar, que són uns però qui sap si seran d’altres perquè el que va passar a Roma va deixar comptes pendents. Sigui qui sigui, i sempre amb el beneplàcit de Valverde (fitxar Mina pot haver estat un error si l’entrenador no comparteix l’opinió de qui va veure en el colombià el nou Piqué), s’aproxima un moment clau que haurà de ser resolt als despatxos. En el seu segon any, més segur de si mateix i amb lliçons apreses, Valverde hauria de guanyar pes i veu en les grans decisions que venen.

 ?? DAVID RAMOS / GETTY ?? Iniesta és felicitat per Valverde després de ser substituït i ovacionat per les dues aficions
DAVID RAMOS / GETTY Iniesta és felicitat per Valverde després de ser substituït i ovacionat per les dues aficions
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain