La Vanguardia (Català)

“Copla” per a Andrés Iniesta

- Sergi Pàmies

En una Espanya que resol els conflictes amb decibels, necrofília legionària i abusos de poder, Iniesta va sabotejar l’aquelarre de la discòrdia amb una exhibició de talent. Fins i tot les mosques de Fuentealbi­lla el van aplaudir. Igual que nosaltres, l’havien vist jugar una final que dignifica una competició potinejada per ínfules, incompetèn­cies i rancúnies polítiques. L’homenatge abasta una generació de futboliste­s que ha situat Espanya a l’elit del futbol exquisit gràcies, en bona part, a la feina d’un Barça compromès amb una identitat que interpel·la els límits oficials.

En l’àlbum d’Iniesta hi ha moments de fragorosa expressivi­tat que el defineixen tant com el silenci en què s’acostuma a refugiar. Tornant de Sud-àfrica, quan la pàtria va desfermar l’eufòria casernària més nauseabund­a, Iniesta va marcar la diferència. Conscient de l’ona expansiva de l’adulació, va dir: “Si lo sé, no marco”. I Vicente del Bosque, l’altre cauteritza­dor de ferides caïnites, va regalar-nos la naturalita­t de compartir l’èxit amb el seu fill sumantse a una manera d’entendre el futbol que anteposa la diversió, la creativita­t, la humilitat i el treball a derivades més quinquis de l’espectacle.

Dissabte els companys d’Iniesta es van conjurar per regalar-li una nit de futbol que li servirà per afrontar les pròximes emocions. La primera: acomiadar-se del seu club sabent que és titular indiscutib­le d’un equip que, contra tota lògica, s’estima més apostar per experiment­s amb gasosa. La segona: participar en un Mundial convuls marcat per la geopolític­a de grans potències desbocades i d’estats que, com Espanya, viuen una brutícia política inversamen­t proporcion­al a la bellesa del futbol que practica la seva selecció. Ni Del Bosque ni Iniesta estan guanyant la batalla del respecte, la concòrdia i l’exemplarit­at del propi currículum. Però el seu exemple és una referència en temps de màsters espuris, sobretot quan reaparegui el fantasma, ara segrestat per l’adrenalina de la immediates­a, del “lo que pudo ser y no fue”.

Però tornem al futbol. La manera com Messi va preparar-li el gol que no oblidarem mai a Iniesta és un monument a la gratitud, una obra mestra més propera a la humilitat introverti­da dels codonys hiperreali­stes d’Antonio López que a l’avantguard­a del Tàpies més transgress­or. El futbol també és això: éssers de psicologia aparentmen­t absent, tímids marginats a la infància, que amb el temps consoliden un orgull i una personalit­at tan fortes que només podem interpreta­r-los a través dels seus actes. I, quan se’n van, intentem retenir-los taral·lejant: “De lo que me está pasando / yo no me quiero enterar / prefiero vivir soñando / a conocer la verdad”.

L’obra empara Iniesta i el protegeix del perill oportunist­a de la historiogr­afia revisionis­ta. En els anys que hem compartit, ha practicat la falsa fragilitat dels que s’acaben imposant. Tenaçment fràgil, va transforma­r la paciència del suplent en titularita­t guanyada per aclamació no tumultuosa, que va dinamitar l’esperit de Van Bommel per instaurar la dolça jerarquia del talent. Contra el patriotism­e de decibels i raça post-albanesa de llimones enverinade­s, Iniesta es presenta com el que és: l’antítesi dels bocamolls i els populistes. I quan, en un rampell insòlit, va esbroncar l’àrbitre com si l’hagués posseït l’esperit de Fernando Hierro, va ser prou magnànim i humil per demanar-li excuses i recuperar l’essència que l’ha portat fins aquí. En l’èxit del Barça que dissabte va trobar la manera de fer història no solament a través del resultat sinó també del joc hi té molta importànci­a la humilitat orgullosa com a signe d’identitat. Messi i Iniesta en són els exponents més importants, alquimiste­s de la pilota i la discreció, però n’hi ha d’altres (començant per Valverde) i és imprescind­ible preservar-ne l’exemple i cultivar-ne la continuïta­t.

Un altre obra exemplar i personal: la de Manuel Vázquez Montalbán. El Barça acaba de publicar un recull dels seus articles sobre futbol (Barça, cultura i esport, ed. Base), endreçats i analitzats pel rigor apassionat de Jordi Osúa. És un llibre per Sant Jordi i per sempre, sobretot tenint en compte que Vázquez Montalbán no va tenir la sort de veure Iniesta i Messi en el seu esplendor i que ja fa anys que ens ha ensenyat a suportar absències fatídicame­nt prematures. Tots, absents i presents, formen part d’una mateixa educació sentimenta­l i futbolísti­ca que, des de dissabte, inclou un altre cromo d’eternitat –Madrid, abril de 2018– a l’àlbum de la tribu.

Els companys d’Iniesta es van conjurar per regalar-li una nit memorable de futbol

La manera com Messi va preparar-li el gol és un monument a la gratitud

 ?? FCB ?? Robert, Segura, Valverde, Iniesta, Bartomeu, Mestre i Bordas al vol de tornada a Barcelona
FCB Robert, Segura, Valverde, Iniesta, Bartomeu, Mestre i Bordas al vol de tornada a Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain