La Vanguardia (Català)

La microbiota intestinal, un segon escut protector

El conjunt de bacteris del sistema digestiu pot ser clau en la resposta de l’organisme a les vacunes terapèutiq­ues que estan en procés de desenvolup­ament

- CRISTINA SÁEZ Barcelona

Si poguéssim agafar els centenars de trilions de bacteris que habiten al nostre intestí i posar-los en fila índia, farien la volta a la Terra dues vegades i mitja. Aquest conjunt de microbis enorme i complex, únic per a cada persona com ho és l’empremta dactilar, conforma la microbiota intestinal.

Les investigac­ions dutes a terme els últims 15 anys han anat revelant les funcions crucials per a la vida humana que exerceixen aquests microorgan­ismes, com per exemple entrenar el nostre sistema immunitari durant els primers anys de vida. De fet, s’ha vist que la microbiota intestinal funciona com una espècie de segon escut protector de l’organisme.

En aquest sentit, experts internacio­nals van explicar durant la quarta edició de les Jornades BDebate dedicades al microbioma humà, organitzad­es per IrsiCaixa al museu de la ciència CosmoCaixa de Barcelona, s’ha descobert que aquests bacteris exerceixen un paper crucial a l’hora de modular la resposta de l’organisme a les immunoterà­pies contra el càncer o la toxicitat dels tractament­s de quimioterà­pia.

Recentment, un article publicat a la revista Science apuntava que prendre antibiòtic­s abans de rebre un tractament d’immunoterà­pia podia afectar-ne l’efectivita­t, ja que els antibiòtic­s alteren precisamen­t la microbiota intestinal.

“Els últims anys s’ha avançat molt en la comprensió de la relació entre càncer i microbiota. I en el VIH també estem veient que hi té un paper clau”, explica Roger Paredes, investigad­or principal del grup de genòmica microbiana d’IrsiCaixa i líder científic del congrés que va tenir lloc a Barcelona.

Paredes investiga com la microbiota intestinal pot modular la resposta immunitàri­a de les persones infectades pel virus de la sida. “Intentem entendre com la microbiota influeix l’evolució de la malaltia en el pacient. En un futur, podrem manipular aquest conjunt de microorgan­ismes per millorar la resposta de les persones infectades a les vacunes terapèutiq­ues que estem desenvolup­ant”, explica.

De fet, aquest també és un dels objectius de la medicina personalit­zada, poder modular la microbiota intestinal per influir sobre la salut de les persones. Però per aconseguir-ho, van insistir els experts reunits en aquestes jornades, encara cal identifica­r dels centenars de trilions de bacteris que hi ha al còlon de cada persona, quins són els importants, quines funcions exerceixen i com manipular-les per tractar algunes malalties.

En aquest sentit, ja s’han fet alguns passos importants en la investigac­ió. Per exemple, s’ha detectat que un tipus determinat de bacteri, anomenat Akkermansi­a muciniphil­a estimula unes cèl·lules de defensa en concret del sistema immunitari humà.

“En el futur podrem fer servir determinat­s probiòtics o bacteris amb capacitat per estimular el sistema immunitari com a tractament terapèutic per al càncer o fins i tot la sida. I, en canvi, quan la persona presenti al·lèrgies o altres malalties autoimmune­s, utilitzare­m potser combinacio­ns de bacteris que sabem que frenen les defenses”, argumenta Paredes.

En el futur s’estimularà el sistema immunitari amb aquests microorgan­ismes com a teràpia

 ?? KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / GETTY ?? L’intestí de cada persona està poblat per centenars de trilions de bacteris en un conjunt complex i únic
KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / GETTY L’intestí de cada persona està poblat per centenars de trilions de bacteris en un conjunt complex i únic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain