La Vanguardia (Català-1ª edició)

Apple crea apps per provar d’evitar que es faci un ús addictiu del mòbil

L’usuari podrà veure les aplicacion­s a què dedica més temps i limitar-les

- FRANCESC BRACERO San José Enviat especial

La companyia descarta que prepari una convergènc­ia del sistema d’ordinadors i el de telèfons mòbils

Apple vol que fem servir menys l’iPhone. O que el fem servir amb més cap. La companyia de la poma oferirà, en el nou sistema operatiu mòbil iOS 12, que estarà disponible a la tardor, una app que té el propòsit de “limitar les distraccio­ns i concentrar-se, ja sigui en una tasca concreta, a la feina o a l’hora de dormir”.

El concepte screen time (temps de pantalla) inclou diverses apps per a funcions com ara registrar amb detall quant de temps es dedica al dia (o durant la nit) al mòbil. El detall indica com s’utilitza i amb quines aplicacion­s. Per tant, permet saber en què ens estem excedint. Aquestes aplicacion­s van ser algunes de les novetats de la conferènci­a mundial de desenvolup­adors (WWDC), en què, per primera vegada en diverses edicions, no es va anunciar cap dispositiu físic nou.

Com posar remei a una màquina, el mòbil, que enganxa tant? Una de les funcions que Apple ha afegit a l’iOS 12 permet que cadascú es posi el seu propi límit temporal d’ús d’una aplicació. Aquesta restricció pot evitar-se si realment cal fer servir l’app, però és una manera de delimitar comportame­nts massa obsessius amb el mòbil. Activar la funció de “no molestar a l’hora de dormir” fa desaparèix­er totes les notificaci­ons que van arribant al telèfon durant la nit.

A més, els límits que ofereix Apple es poden aplicar d’una manera especial per als nens, a qui es pot marcar els permisos per a les aplicacion­s que poden utilitzar de permanentm­ent, les que estan prohibides o les que requereixe­n algun requisit paternal per funcionar.

Software, software i més software. “Avui és tot software”, va anunciar el conseller delegat d’Apple, Tim Cook, en l’obertura de la conferènci­a anual de desenvolup­adors de la companyia. Els 6.000 desenvolup­adors de 77 països que van assistir a la presentaci­ó van sortir-ne encantats, ja que tenen molt de material per treballar aquests propers mesos.

L’esdevenime­nt va servir perquè Apple arxivés d’una vegada per sempre un d’aquests rumors insistents que de manera recurrent arriben a la premsa especialit­zada. La companyia no treballa en la confluènci­a del seu sistema operatiu per a ordinadors (macOS) i per a mòbils i tauletes (iOS). No passarà. Utilitzen interfície­s diferents i tenen formes d’ús i capacitats diferents. Sí que experiment­aran amb el trasllat d’algunes apps per tal que es puguin veure als Mac, per bé que és una cosa interna i que ni tan sols ha començat.

Entre els avenços més destacable­s de la conferènci­a destaca que aquesta tardor arribarà a l’iOS 12 una aplicació que mesura els objectes a través de la càmera gràcies a les capacitats del seu sistema de realitat augmentada, que arriba a una segona versió. En aquest camp, la companyia de joguines Lego va mostrar una aplicació espectacul­ar capaç de barrejar els objectes del món real i el virtual d’una manera amb què costa molt de distingir entre els uns i els altres.

Entre les novetats per a macOS, que en la seva nova versió es dirà Mohave, destaca una funció anomenada stacks (piles), una d’aquelles coses que fa que quan un usuari de macOS li ensenya una funció a algú que no ha utilitzat mai un ordinador d’Apple pugui dir: “màgia”. Permet agrupar tots els arxius que floten en un escriptori sobrecarre­gat en diferents piles segons el tipus d’arxiu de què es tracti.

Altres novetats en macOS van ser un mode fosc i un sistema per dificultar que un web segueixi un usuari.

 ?? JUSTIN SULLIVAN / AFP ?? El vicepresid­ent de software Craig Federighi ensenya l’aplicació Limits durant la conferènci­a
JUSTIN SULLIVAN / AFP El vicepresid­ent de software Craig Federighi ensenya l’aplicació Limits durant la conferènci­a
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain