La Vanguardia - Què Fem

El tresor de la Rambla

EL RESTAURANT LOURO COMBINA PLATS CLÀSSICS GALLECS AMB ELABORACIO­NS CONTEMPORÀ­NIES

- ÒSCAR GÓMEZ

LES CROQUETES DE COCIDO GALLEC SÓN UN CLÀSSIC INSTANTANI: PERFUMADES AMB EAU DE XORIÇO, ESFÈRIQUES, GEGANTS DE MIDA I DE SABOR

A quatre gambades del Liceu, la discreta entrada del Casal Gallec més antic d’Europa té un aspecte espartà i envellit. Dins l’antic Palau del Comte Güell, el bust de Castelao presideix les gastades escales imperials que condueixen fins al principal, fins a la porta del Louro, un tresor ocult a plena llum de la Rambla.

El joveníssim Mariano Piñeiro (es confessa influït per l’any i mig al costat de Xavier Pellicer) proposa una cuina d’essència gallega i praxi contemporà­nia. Tractament impecable del producte (quin lluç amb pèsols!), sabors definits, coccions justes i plats complexos de mirada oberta. Conviuen amb clàssics com les cloïsses marineres de l’àvia. Que no ens faltin mai!

Barra curta i taula alta per a la mossegada ràpida. El primer menjador vesteix informalit­at (taules de fusta de solidesa impression­ant i cadires rústiques de canya gruixuda). El segon espai té aires burgesos (paper pintat amb escenes victoriane­s, làmpades fetes amb gàbies que de bell antuvi capturaren llagostes a l’Atlàntic). Servei comandat per l’eficient Antía; el dirigeix Raul Villares. Un gran equip.

Galícia posada a taula

Les croquetes de cocido gallec són un clàssic instantani: perfumades amb eau de xoriço, esfèriques, gegants de mida i de sabor. Addicció. Bona truita de patata estil Betanzos, d’interior enriquit amb zorza (mescla tradiciona­l de carn de matança destinada a esdevenir xoriço, adobada amb all, pebre vermell, sal i orenga). Al caldo gallec hi trobem guisada la trinitat essencial: grelo, lacón i unto (llard lleugerame­nt ranci, un gust que defineix Galícia).

El paisatge global

Crema de carbassa (brillant matís cítric de taronja) amb crostons de pa de castanya, crema de formatge DO San Simón, salutació fresca de porradell i goteta d’oli per a la lluentor final. Cullerades espaterran­ts. La torrada de sardina fumada és un joc d’equilibris entre la força del greix blau, la dolçor de la melmelada de tomàquet (i ceba) i la crema de formatge (fresc, àcid) DO Cebreiro. Inevitable­s també els musclos de batea amb curri, bombonets iodats de punt picant. El pop a feira no és a la carta, però es pot demanar. El pop cruixent amb carbonara escumosa de cansalada, amargor astringent del grelo i salutació fumada de formatge DO San Simón també és obligat.

La llista d’imprescind­ibles comença a ser molt llarga. Exercici de cuina subtil i reverencia­l cap al producte: lluç a la gallega reinterpre­tat. Crema de coliflor –en comptes de patata– i pèsols crocants del Maresme guisats a la marinera (fons de ceba i tomàquet). Punt perfecte de cocció en un plat elegant i suculent.

Les postres

Preciosist­a el formatge amb codony: escuma de DO Arzua-Ulloa –potser massa etèria?–, menuts daus de codony i pètals de calèndula. Fantàstica llet fregida amb coco (gelat i crema) amb merenga italiana.

 ?? FOTO: F. PELAZZI ?? Lucas, Denis, Carlos, Mariano, Antía, Raúl, Rubén i Eduardo.
FOTO: F. PELAZZI Lucas, Denis, Carlos, Mariano, Antía, Raúl, Rubén i Eduardo.
 ??  ?? El lluç amb pèsols del Maresme és un dels plats recomanats.
El lluç amb pèsols del Maresme és un dels plats recomanats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain