La Vanguardia - Què Fem

25 anys de música al Harlem Jazz Club

SAXO, LLAÜT I KORA

- ADRIÀ CRESPO

Vint-i-cinc anys al barri Gòtic de Barcelona; vint-i-cinc anys en què el barri s’ha fet gran molt de pressa; vint-i-cinc anys que li han permès veure un barri fart d’heroïna fins ben entrats els noranta i ara ebri de còctels escandinau­s. Vint-i-cinc anys –i això és el que importa– en què el Harlem ha estat ben atent al que entrava pel port i al que sortia del Taller de Músics, als nous instrument­s, als nous barcelonin­s i a les mescles urbanes. Cinc lustres programant concerts de grups que tal vegada després omplirien auditoris.

PASSANT DE MODES

“No ha sigut mai un lloc d’avantguard­a ni de moda”, ens diu Daniel Negro, programado­r i una de les ànimes del local, “però sempre ha mantingut un punt de transgress­ió”. Transgress­or, sense anar més lluny, per la idea d’obrir al car- rer Comtessa de Sobradiel quan el barri no era el que és avui. En segon lloc, per intentar programar jazz fet a casa i en un format un pèl diferent quan a Barcelona l’hegemonia la tenia la Cova del Drac. Quan la influència de La leyenda del tiempo, el revolucion­ari disc de Camarón de la Isla, començava a escampar-se arreu, el Harlem acollia alguns d’aquells joves músics, com Raimundo Amador o Jorge Pardo, que obrien fronteres en el flamenc. Més tard, amb l’arribada als noranta de mà d’obra d’altres països a Barcelona, el Harlem s’omple de nous sons africans i llatinoame­ricans i el jazz es dilueix al seu escenari en un poti-poti de músiques que llavors encara no tenia l’etiqueta avui embrutida de fusió.

UN QUART DE SEGLE

Vint-i-cinc anys després pot semblar que resten poques vetes per explotar en la mina que el Harlem va obrir llavors. Tot i així, s’esforcen setmana rere setmana de dimarts a diumenge a oferir concerts de qualitat a un públic que poques vegades arriba totalment despistat. O això o redueixen l’actuació al mínim i la música cedeix pas a cicles de contes per a adults, en dissabte a dos quarts de nou, que ja fa quinze anys que es fan. En la celebració del seu quart de segle, el Harlem es reivindica a ell mateix com a lloc de trobada de músiques d’arreu amb el jazz com a tronc que cohesiona. Encara ara. Vint-i-cinc anys després i en una ciutat més mestissa que mai.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain