La Vanguardia - Què Fem

GROSZ, D’IRAT A RESIGNAT

CAIXAFORUM REPASSA LA TRAJECTÒRI­A DEL DIBUIXANT

- MV

Amb els seus dibuixos carregats de crítica social, l’alemany George Grosz (1893-1949) es va convertir en un agitador que feia servir l’art com a arma contra el seu convuls país (“el meu art ha de ser fusell i sabre”, va arribar a dir), motiu pel qual va haver d’emigrar a Nova York pocs dies abans que Hitler arribés al poder. L’exposició George Grosz. De Berlín a Nova York, que viu els seus últims dies al CaixaForum Tarragona, repassa la transforma­ció vital i artística de Grosz entre aquestes dues grans ciutats, pols centrals de la seva vida.

EVOLUCIÓ

Dividida en vuit àmbits, l’exposició mostra unes 170 peces que l’artista berlinès va realitzar entre els anys 1912 i 1949, període que comprèn l’essència de la seva obra. George Grosz. De Berlín a Nova York. Obres 1912-1949 permet comprovar com la seva ambició artística va anar evoluciona­nt: des del satíric irat i moralista implacable dels anys vint, quan alertava sobre l’expansió nacionalso­cialista i reflectia una societat burgesa dominada per les neurosi, el llibertina­tge i la violència, fins a l’extinció del “foc polític” de la seva obra de després de la Segona Guerra Mundial. Va ser llavors quan l’agressió, la ira i l’odi que alimentave­n la seva capacitat creadora es van anar convertint progressiv­ament en resignació i optà per representa­cions de paisatges romàtics de dunes, sovint amb nus femenins, inspirats en les platges de Long Island i Cape Cod.

GEORGE GROSZ. DE BERLÍN A NOVA YORK. OBRES 1912-1949

Data: Fins al 6/1. Lloc: CaixaForum Tarragona. Cristòfol Colom, 2. Tarragona. C De dl. a dv., de 9 a 21h; ds. i festius, d’11 a 14h i de 16 a 21h. € Entrada gratuïta. ( 902 22 30 40. Web: www.lacaixa.es/obrasocial.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain