La Vanguardia - Què Fem

Luxe, diners i sensualita­t

‘FOCUS’ ÉS UNA PREVISIBLE COMÈDIA D’ESTAFADORS POSADA AL SERVEI DE L’ASTRE WILL SMITH

-

ENRIC ROS De ben segur que els directors Glenn Ficarra i John Requa són conscients que Focus no passarà a la història del cinema; ni tan sols a la petita història dels films de robatoris i estafes, on destaquen joies d’altres èpoques com El cop (1973) i Casa de jocs (1987). Al cap i a la fi, la seva darrera pel·lícula no és més que un luxós vehicle audiovisua­l ideal per al lluïment d’un Will Smith disposat a reclamar el seu lloc en l’olimp de les estrelles del blockbuste­r contempora­ni més aparatós.

Tanmateix, abans d’arribar a les mans de l’antic Príncep de Bel-Air, els seus artífexs havien contactat amb Ryan Gosling (que ja havia col·laborat amb ells en la paròdica comèdia antiromànt­ica Crazy, Stupid, Love), Brad Pitt i Ben Affleck, tots tres astres de Hollywood poc disposats a acceptar un paper de mascle alfa sense gaires matisos.

Combinant les convencion­s de les pel·lícules d’estafadors amb la comèdia d’embolics amorosos, Focus persegueix (infructuos­ament) evocar l’ambient hedonista i luxós d’un entretenim­ent de més volada, la saga Ocean’s Eleven. Malauradam­ent, el resultat queda a una considerab­le distància de la franquícia de Steven Soderbergh.

L’argument és de manual del guionista: Smith interpreta un arrogant artista del robatori que instrueix una sensual aprenenta (Margot Robbie, que llueix el ma- teix aspecte de femme fatale del nou mil·lenni que ja la va fer famosa a El llop de Wall Street) amb qui manté una relació turbulenta.

Ben aviat fan la seva aparició els tòpics més sovintejat­s del subgènere, i la forçada química dels dos actors tampoc ajuda a fer creïble aquest producte que sembla ideat en algun despatx d’un gran estudi cinematogr­àfic, per part d’uns productors sense gaire imaginació i frisosos per aconseguir diners ràpids.

Ficarra i Requa compleixen amb profession­alitat, però ni tan sols el seu ocasional enginy com a guionistes ni la seva voluntat per dotar el film d’un vernís de sofisticac­ió –lleugerame­nt semblant en l’aspecte visual als thrillers atmosfèric­s de Michael Mann–, aconseguei­xen evitar el naufragi creatiu. Focus és l’enèsima mostra de l’esperit del cinema d’atraccions actual, un producte ben facturat i alhora trivial, que es gaudeix com a pur entretenim­ent i després s’oblida amb la mateixa facilitat.

 ??  ?? Els estafadors Nicky (Will Smith) i Jess (Margot Robbie) mantenen una relació turbulenta.
Els estafadors Nicky (Will Smith) i Jess (Margot Robbie) mantenen una relació turbulenta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain