La Vanguardia - Què Fem

‘Noir’ mediterran­i

EL COMPROMÈS CINEASTA ITALIÀ FRANCESCO MUNZI DESCRIU LES TURBULENTE­S RELACIONS D’UNA FAMÍLIA MAFIOSA A ‘CALABRIA’

- E. ROS

El nostre cinema sembla tenir encara una certa recança incomprens­ible a mirar sota les catifes de la corrupció i a mostrar els llaços de certs sectors de la societat amb l’activitat criminal. Alguns cineastes italians, en canvi, fa temps que es van decidir a representa­r sense embuts les seves vergonyes nacionals en una sèrie de catàrtics drames que aborden l’eternament inconclús problema de la màfia. Seguint el motlle de la tragèdia grega, el cineasta Francesco Munzi ens lliura ara un solvent film que narra les poc edificants aventures d’una família calabresa que, amb el pas de les generacion­s, canvia el modus vivendi rural pel del crim organitzat.

Munzi ja havia cridat l’atenció dels cinèfils d’arreu, fa una mica més d’una dècada, amb la notable Saimir (2004), la seva descarnada visió de la quotidiani­tat dels emigrants de l’est d’Europa que actualment viuen a Itàlia. Ara s’atreveix a abordar temes encara més incòmodes per a la seva societat en aquest relat de vocació verité, protagonit­zat per tres germans que es dediquen al tràfic internacio­nal de drogues.

Encara que no tingui ni l’ambició ni la complexita­t narrativa de la Gomorra (2008), de Matteo Garrone, Calabria es gaudeix com una esglaiador­a crònica familiar, plena de diàlegs tallants i mirades punyents. A més, el director se serveix de manera modèlica del paisatge mediterran­i per ambientar un relat que combina l’esfera íntima amb una trama policíaca posseïda per una fredor que recorda els bons temps del cinema polar francès.

La sòlida direcció d’ac- tors i el to naturalist­a de la història són segurament els millors arguments per acostar-se a aquesta mostra de cinema compromès i valent.

 ??  ?? El tràfic de drogues és un dels temes centrals del film.
El tràfic de drogues és un dels temes centrals del film.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain