La Vanguardia - Què Fem

L’hedonisme fotogràfic de Pomés

LA FUNDACIÓ CATALUNYA LA PEDRERA RECORRE L’IMAGINARI VISUAL D’AQUEST POLIÈDRIC CREADOR

- L. ANTÚNEZ

“Pomés ha fet un dandisme del fet de saber mirar i no s’està de proclamar-ho a tort i a dret. Però al darrere d’aquest joc de veure a tot arreu fotografie­s i desconcert­ar els seus interlocut­ors assenyalan­t els llocs on s’amaguen, hi ha una qualitat autèntica i una facultat innata. Pomés veu el món en forma de fotografie­s, i si ho escenifica i ho magnifica per fer-ho ben gros, això no desdiu la seva capacitat innegable i demostrada”, explica el comissari Julià Guillamon al catàleg de l’exposició Leopoldo Pomés. Flashback. Una extensa retrospect­iva que la Fun- dació Catalunya La Pedrera dedica a aquest polièdric creador català, fotògraf, publicista, cineasta i gastrònom, que ha mostrat al llarg de la seva trajectòri­a una preocupaci­ó constant per la mirada.

“El que més valoro és que el meu pare em va ensenyar a mirar”, diu el mateix Pomés a l’inici de l’exposició, que recorre els seus inicis amb el grup Dau al Set, amb qui va compartir llenguatge expressiu; la seva tasca com a cronista fotogràfic de la Barcelona dels anys cinquanta i seixanta, i els seus coneguts retrats, amb què aconseguei­x subratllar el magnetisme i l’excepciona­litat de les models, els escriptors, els arquitecte­s i els pintors –ell els anomena “irrepetibl­es”– que fotografia. L’exposició també dedica un gran espai a les campanyes publicitàr­ies que va desenvolup­ar des de l’Studio Pomés, on, amb Karin Leiz, va revolucion­ar la publicitat espanyola dels anys seixanta i setanta i va desenvolup­ar el seu caracterís­tic estil: elegant, lluminós, sofisticat i sensual.

Una moderna imatge d’una noia amb un cavall lluint un banyador Meyba va ser la seva primera proposta publicitàr­ia. A partir d’aquí van venir els anuncis per al conyac Terry, les mitges Blatino amb Teresa Gimpera com a imatge de la dona moderna i, per descomptat, les seves conegudes bombolles Freixenet.

LEOPOLDO POMÉS. FLASHBACK

FUNDACIÓ CATALUNYA LA PEDRERA. PG. DE GRÀCIA, 92. BCN. FINS AL 12/7. DE DILLUNS A DIUMENGE, DE 9.30 A 20.30H. WEB: www.fundacioca­talunya-lapedrera.com

 ??  ?? ‘Finestra rodona 2’, 1959. Un exemple de la mirada indiscreta de Leopoldo Pomés.
‘Finestra rodona 2’, 1959. Un exemple de la mirada indiscreta de Leopoldo Pomés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain