La Vanguardia - Què Fem

Jugant amb el nostre paladar

LES MOLES DESPERTA ELS SENTITS AMB PROPOSTES CREATIVES VINCULADES A LA TERRA

- ÒSCAR GÓMEZ

El xef Jeroni Castell i la seva dona, Carmen Sauch (responsabl­e de sala i celler), han persistit i matinat ben d’hora durant molts anys. All-in en una aposta per la cuina d’alta volada divertida i juganera. De talent no els en falta, i d’equip, tampoc (Juanjo Roda grapeja la cuina, Pau Castell posa elegància a sala). Sabors, aromes i textures a plats que sovint no són el que visualment semblen, el joc com a discurs gastronòmi­c i la tècnica com a fonament de la gramàtica gustativa. Fan servir oli provinent de les oliveres mil·lenàries de l’Arión, vi produït amb varietats tradiciona­ls del territori i bon pa fet al mateix restaurant. Detalls d’arrelament intens. S’hi pot menjar molt bé a la carta, però el més assenyat és deixar-se guiar pel menú degustació que enguany s’anomena Xiquets a taula! Un viatge de llarg recorregut gastronòmi­c (dinou preparacio­ns ens contemplen) amb destinació als records plaents i les emocions càlides de la infància. Preu, 70 euros. Detalls del menú 2015 Un divertit còctel de benvinguda que simula ser xarop infantil (pastanaga, taronja, mandarina i un punt menut de vermut). Sensaciona­l xu- pa-xup de bolets amb gelatina de tòfona, un prodigi de tècnica i control de textura. Esfera de sabor abassegado­r i gelatina tremolosam­ent fluida que amb prou feines aguanta l’estructura.

Arriben més icones infantils: l’entrepà en tomaca i fuet, miniatura de queixalada amb fuet de cabra hispà- nica dels Ports (proximitat), tomàquet en esfera refrescant i oli cristal·litzat en dolça llàgrima caramel·litzada.

L’ou amb patates és un plat de simplicita­t aparent que ens sembla virtuosa orfebreria culinària. Visualment sembla un ou, però quan el tastes el rovell no és rovell (esfera untuosa de crema de carbassa) i la clara és una lleugera escuma de patata aromatitza­da amb oli de pernil. Una joieta que esdevé explosiva i rabiosamen­t suculenta en boca. Un dels grans hits del menú.

Epifania del producte amb l’ostra del Delta amb sopa fresca de salicòrnia –planta carnosa que creix a les vores del mar–. És una troballa que la sopa, de color verd intens i feta amb un ingredient de terra, augmenti els matisos marins del conjunt, iode i sal. El polo de citronella neteja les papil·les, i continua la festa.

Definida per en Jeroni com “una construcci­ó visualment minimalist­a i geomètrica”, l’amanida –mestratge tècnic i conceptual– es compon d’una base de gelatina d’alfàbrega (suau) sobre la qual es dispo- sen el verat (daus, cuits a baixa temperatur­a), els llagostins (amorosos, pràcticame­nt sense fregar el foc), tomaca i taronja sanguina (elàstiques gominoles cúbiques), germinat de ruca i el toc gebrat del ficoide glacial. Ho amaneix una vinagreta d’all negre.

Divertit el hot-dog amb salsitxa de tonyina vermella de l’Ametlla, pa xinès molt neutre cuit al vapor, ceba caramel·litzada i un romesco que exerceix de salsa quètxup nostrada i picant.

Tornem al territori i la història en el ravioli de foie i garrofa. Pasta fresca de pell bruna, salsa velouté (beixamel feta amb infusió de garrofa en comptes de llet) de sabors llunyaname­nt axocolatat­s, nucli fundent i golafre de foie marcat en planxa i acabat de coure dins el ravioli. Moments dolços Excel·lent el gin-lemon de presentaci­ó espectacul­ar a taula. El núvol de sucre es fon sota la pluja d’una sopa de llima i descobreix el sorbet de ginebra. Contrastos amargants de quinina, cítrics de la llima i dolços de refrescant xilitol. Ou Kinder gegant amb closca finíssima i interior subtil de mousse de xocolata blanca. Llepolia emocionant.

LES MOLES

CARRETERA DE LA SÉNIA, KM 2 (ULLDECONA). TEL.: 977 573 224. HORARI: MIGDIA, DE 13 A 16H; NIT, DE 20.30 A 23H. DIUMENGE NIT, TOT EL DILLUNS I DIMARTS NIT, TANCAT. PREU MITJÀ: MENÚ DEGUSTACIÓ, 70 EUROS. WEB: www.lesmoles.com

 ??  ??
 ??  ?? Tècnica d’alta cuina i originalit­at es fusionen en aquest restaurant d’Ulldecona.
Tècnica d’alta cuina i originalit­at es fusionen en aquest restaurant d’Ulldecona.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain