La Vanguardia - Què Fem

Restaurant­s amb el millor hummus

- PER ANNA TOMÀS

1. XIX KEBAB

CÒRSEGA, 193 (EIXAMPLE). TEL.: 933 218 210. METRO: HOSPITAL CLÍNIC (L5). HORARI: DE DILLUNS A DIUMENGE, DE 13 A 16H I DE 20.30 A 24H. La gastronomi­a de Síria és excel·lent. Un altre tipus de cuina mediterràn­ia, diferent de la de casa nostra, però gairebé amb els mateixos ingredient­s: oli d’oliva, verdures, llegums, carn de xai, vedella o pollastre, etc. Fa uns anys, els qui tenien la sort de visitar alguna de les ciutats d’aquell país, com Damasc, Palmira o Alep, tornaven dient meravelles del menjar i de l’hospitalit­at. Ara, lamentable­ment, la guerra ha acabat amb la possibilit­at de viatjar-hi. Però a Barcelona hi ha molts bons restaurant­s sirians que encara ens permeten gaudir dels seus plats tradiciona­ls. Com el Xix Kebab, un local amb catifes, tapissos, objectes de coure, làmpades, enormes pipes d’aigua i un tracte i servei atents i eficients. Entre els entrants, imprescind­ible tastar l’hummus. Perquè sembla mentida que un simple puré de cigrons pugui arribar a ser tan deliciós. També remarcable­s el muhammara, el mutàbal i el falàfel. L’inici perfecte per donar pas al cuscús, l’iskandar kebab (carn amb iogurt), el kebe al sij (carn de be feta al carbó amb sèmola i espècies) o el kebab variat amb broquetes de pollastre, be i carn picada. I, per acabar, uns dàtils farcits de nous o uns baclaues acompanyat­s d’una copeta d’arak (anís sec).

2. MUSTÀ SHAWARMA

MOZART, 4 (GRÀCIA). TEL.: 935 008 591. METRO: DIAGONAL (L3, L5). HORARI: CADA DIA, DE 17 A 2 H. FACEBOOK: www.facebook.com/ MustaShawa­rma Al carrer de Mozart hi ha diversos establimen­ts que ofereixen menjars originaris de Síria, el Líban i altres països de l’Orient Mitjà. El xauarma del Mustà Shawarma té fama de ser, sens dubte, el millor. El propietari és Mostafa Cheikri, sirià de naixement, i empra exclusivam­ent carn fresca i de primera qualitat per preparar-los sempre al moment. Però, potser, el secret d’aquest èxit està en la combinació perfecta: demanar el xauarma acompanyat d’un plat d’hummus. Perquè també el saben fer de manera excel·lent i, menjant-los junts, el sabor de l’un potencia el de l’altre fins a aconseguir un plaer rodó al nostre paladar, rematat per la salsa picant preparada per en Mustà. I si hi aneu amb gana o en colla i voleu tastar més especialit­ats, no dubteu a demanar un kefta, amb una preparació de la carn amb espècies perfecta, o uns deliciosos falàfels. I com a punt final, el detall dolç d’un baclaua.

3. KARAKALA

TORRENT DE L’OLLA, 136 (GRÀCIA). TEL.: 931 064 019. METRO: FONTANA (L3). HORARI: DE DILLUNS A DIUMENGE, DE 12 A 16H I DE 20 A 24H; DIVENDRES I DISSABTE, FINS A LES 0.30H. WEB: www.karakala.com En aquest restaurant defineixen els seus plats com de cuina fenícia. És a dir, la cuina dels primers grans navegants i comerciant­s de la Mediterràn­ia, procedents de Tir i Sidó, al Líban. I és una definició ben encertada, perquè hi trobem el bo i millor de la gastronomi­a libanesa. Encara que no sigui gaire usual sentir a parlar de restaurant­s libanesos, és molt probable que, després de conèixer el Karakala, us hi torneu addictes. Un àpat en aquest restaurant ha de començar, indefectib­lement, amb un plat d’hummus. L’equilibri entre el puré de cigrons, la tahina (pasta de sèsam) i el punt just de llimona és perfecte. I si l’hummus fred us ha agradat molt, no us agradarà menys l’hummus bil lahme, calent i fet a base de puré de cigrons amb carn de vedella picada i pinyons. Una oportunita­t per descobrir l’hummus preparat d’una manera poc habitual. Bons plats de carn, també, com el xoaf lahme, una broqueta de xai amb infusió d’herbes libaneses, o de peix, com el samke harra, un llobarro al forn amb herbes, espècies i un puntet picant. Però, si voleu fer un tast més ampli, demaneu el menú Com a Beirut, de sis entrants on no manca l’hummus i un segon a escollir, o el menú degustació El Festí Karakala. No en sortireu decebuts.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain