La Vanguardia - Què Fem

Torna l’univers màgic

JAMES BOBIN SUBSTITUEI­X TIM BURTON EN LA DIRECCIÓ D’AQUESTA CONTINUACI­Ó DE LES AVENTURES DEL PERSONATGE CREAT PER CARROLL

- BLAI MORELL

La vida està feta d’ironies. Perquè només pot ser una ironia que la pel·lícula més taquillera de Tim Burton, amb una recaptació de més de mil milions de dòlars a tot el món, sigui, alhora, la pitjor de la seva filmografi­a. Un bunyolet farcit de crema pastissera que esdevenia un trist espectacle de colors es- tridents, ben buit narrativam­ent parlant i que es menjava la història i el món creats per Lewis Carroll en benefici d’un excés d’animació per ordinador i ben esclau del 3D que havia de canviar el món del cinema i que ha acabat únicament com la manera barroera de cobrar un suplement a l’espectador sense aportar res de res.

Evidentmen­t, mil milions són molts diners per deixar passar l’oportunita­t de fer caixa sis anys després amb un nou lliurament, en aquesta ocasió agafant-se a la segona novel·la de Carroll sobre el personatge d’Alícia però sense Burton al capdavant.

Nou director, mateixes directrius

Com en el moment del tancament d’aquesta secció la distribuïd­ora encara no l’havia mostrada a la crítica barcelonin­a, ens hem de refiar dels seus responsabl­es. I entre aquests, el seu director, James Bobin, signant de les dues recents i excel·lents pel·lícules de The Muppets i que agafa el relleu del director d’Eduardo Manostijer­as, que aquí només exerceix de productor executiu. Ell reconeix que aquí deixen de banda la novel·la de Carroll, ja que de fet la primera part ja barrejava elements de les dues novel·les, i segueixen el rastre i el segell de Burton, però amb una història diferent.

La jove viatgera

Alicia a través del espejo reprèn l’acció poc temps després del final de la primera pel·lícula, amb la jove convertida en capitana d’un vaixell. Quan torna a Londres, s’adona que el món no ha canviat gens pel que fa al paper de la dona, i després de traspassar un mirall acaba de nou dins el regne del Submón. Allà retroba vells coneguts, com el Conill Blanc, el Gat de Cheshire, les germanes Mirana i Iracebeth i el Barreter Boig, que ja no és el mateix després de saber que ha perdut la seva família.

Per ajudar-lo, ha de trobar la Cronosfera, un globus metàl·lic que permetrà a l’Alícia retrocedir en el temps per salvar la família del Barreter. Encara que per obtenir-la s’hagi d’enfrontar a Temps, el seu propietari.

Unes línies més amunt, feia ús de la paraula refiar. També me’n refiava, de Burton, i ja en sabem ser el resultat. Així que a partir d’avui tindrem l’ocasió de comprovar si aquesta continuaci­ó és fidel a la màxima que diu que si la fórmula funciona, per què tocar-la.

ALICIA A TRAVÉS DEL ESPEJO

DIR.: JAMES BOBIN. GÈNERE: FANTASIA. INTÈRPRETS: MIA WASIKOWSKA, JOHNNY DEPP, SACHA BARON-COHEN, ANNE HATHAWAY, HELENA BONHAMCART­ER, RHYS IFANS. PAÍS: EUA. ANY: 2016. DUR.: 113 MIN.

 ??  ?? L’Alícia (Mia Wasikowska) i el Barreter Boig (Johnny Depp) tornen a compartir aventures.
L’Alícia (Mia Wasikowska) i el Barreter Boig (Johnny Depp) tornen a compartir aventures.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain