La Vanguardia - Què Fem

Benvingut, Mr. Moore

MICHAEL MOORE FA UN TOMB PER DIVERSOS PAÏSOS EUROPEUS PER CONTRASTAR LES SEVES POLÍTIQUES AMB LES DELS ESTATS UNITS

- E. ROS

Contra Bush vivíem millor. Això és el que deu pensar Michael Moore, que va conèixer temps de glòria com a cineasta durant l’administra­ció de George W. Bush. En aquella època va aconseguir convertir-se en el primer documental­ista estrella gràcies a enginyosos pamflets fílmics que combinaven sense prejudicis informació, un posicionam­ent polític i tècniques del pur xou televisiu.

Bowling for Columbine (2002), Farenheit 9/11 (2004) i Capitalism­e: Una història d’amor (2009) abordaven assumptes molt seriosos amb mètodes que hibridaven el document amb la ficció –en la qual oficialmen­t només ha fet una incursió, la comèdia política Operació Canadà (1995).

A la seva legió de seguidors, impression­ats per l’habilitat per presentar una figura crepuscula­r del cinema clàssic com Charlton Heston com l’enemic perfecte, els respondria poc després una fornada de detractors que començarie­n a qüestionar la tendència al traç gruixut dels seus relats morals i la fília excessiva per les narrati- ves de l’apocalipsi. Ara, Moore torna amb una comèdia sui generis dedicada a desmuntar l’èpica nord-americana de la terra promesa i el país de les oportunita­ts.

El joc de les comparacio­ns

El mateix cineasta recorre una sèrie de països per mostrar en quines coses la vella Europa supera la gran potència mundial. La narrativa de viatge resulta ideal per lliurar un agradable divertimen­t amb missatge, en què s’aborden temes com l’alimentaci­ó dels nens, el dret a vacances pagades, l’educació o la paritat a través dels exemples de països com França, Itàlia, Finlàndia o Islàndia.

Moore sembla convençut que com fora de casa no es viu enlloc. I decideix explicar-ho en un to sorneguer, allunyat de la visceralit­at d’altres títols anteriors. El resultat és probableme­nt el seu film més lleuger; un relat moral molt entretingu­t però que no aporta gaires novetats, que alhora és un cant d’amor a una Europa en hores baixes signat per un cineasta cent per cent made in America.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain