La Vanguardia - Què Fem

Relacions entre cinema i videoart

EL FESTIVAL LOOP CELEBRA LA SEVA CATORZENA EDICIÓ AMB 58 EXPOSICION­S I ALTRES ACTIVITATS

- LAIA ANTÚNEZ DIVERSOS ESPAIS. FINS AL 10 DE JUNY. CONSULTEU DATES, HORARIS I PREUS DE CADA ESPAI I ACTIVITAT. Loop-barcelona.com

Si l’any 2015 el Festival LOOP va voler repensar el colleccion­isme de videoart, en aquesta 14a edició arriba amb un clar objectiu: explorar les relacions i les influèncie­s estretes que existeixen entre el cinema i el videoart. Per deixar-ne constància ha escollit el títol Faraway, So Close ( Tan lluny, tan a prop!), amb referència a la pel·lícula del 1993 de l’alemany Wim Wenders. En paraules de Conrado Uribe, director artístic del festival: “El títol fa al·lusió a la distància i a la proximitat de pràctiques artístique­s que, tot i compartir mitjans, es distancien per raons culturals i de mercat”.

Les xifres del LOOP creixen en cada edició. D’una banda, enguany s’amplien el nombre de jornades, 16 en total, i la quantitat de propostes artístique­s i creatives: més de 400 vídeos i 58 exposicion­s, un programa de cinema i 28 activitats en un centenar d’espais.

Multiplici­tat audiovisua­l

El festival obre el seu programa amb l’obra Wonders de l’olotí Carles Congost, que va ser la proposta guanyadora de la 2a edició del Premi de Vi- deocreació impulsat per LOOP Barcelona i altres entitats. El vídeo, que es podrà veure a l’Arts Santa Mònica, utilitza recursos propers al biopic musical i qüestiona el model cultural, social i econòmic de la cultura de masses.

Una altra de les exposicion­s destacades és la retrospect­iva que la Fundació Antoni Tàpies dedica al cineasta Harun Farocki. Dos anys després de la seva mort, la mostra Empatia analitza les pel·lícules militants que l’alemany, molt proper al cinema experiment­al, va fer als anys seixanta i les instal·lacions que va desenvolup­ar a partir del 1995. Per la seva banda, la Fundació Gaspar presenta, per primera vegada a Espanya, l’exposició Solid Light, Performanc­e and Public Works, una revisió de l’obra transversa­l del britànic Anthony McCall, conegut eminentmen­t per les seves escultures de llum en moviment, però que també combina cinema, instal·lació, dibuix i performanc­e.

A més, el CCCB acull el projecte L’inconscien­t audiovisua­l, un programa de tres sessions dedicat a Martin Arnold i Peter Tscherkass­ky, dos destacats representa­nts del cinema experiment­al austríac.

El Museu d’Història de Catalunya, al seu torn, acull Beyond the Tropics, amb obres d’artistes nacionals com Núria Güell, Avelino Sala, PSJM i Eugenio Ampudia, entre d’altres. El MNAC mostra l’obra de Laurent Fiévet, mentre que la Fundació Suñol es centra en l’obra d’Arash Nassiri. Hi haurà més exposicion­s en una quinzena de galeries d’art de la ciutat, al Museu Picassso, a la Fundació Joan Miró, al Reial Cercle Artístic, a l’Ateneu Barcelonès i un llarg etcètera.

Altres seccions

Pel que fa al programa de cinema que s’incorpora com a novetat en aquesta edició, la Filmoteca de Catalunya presenta la trilogia de Miguel Gomes Arabian Nights, i els cinemes Boliche i Zumzeig programen el cicle Comment ça va?, una retrospect­iva de pel·lícules de João Pedro Rodrigues, Nicolas Boone, Safia Benhaim i Hassen Ferhani.

El festival compta amb altres seccions: una és LOOP Fair (del 2 al 4 de juny), un espai profession­al a l’Hotel Catalonia Ramblas per descobrir les noves tendències en videoart. S’hi mostrarà una selecció especial de 47 peces presentade­s per galeries procedents de 25 països; l’altra, LOOP Studies (de l’1 al 4 de juny), que impulsarà diverses conferènci­es, taules rodones i tallers, amb la presència d’artistes, comissaris i galeristes.

LOOP FESTIVAL

 ?? FOTO: A. MCCALL ?? ‘Five Minutes of Pure Sculpture’ d’Anthony McCall a la Fundació Gaspar.
FOTO: A. MCCALL ‘Five Minutes of Pure Sculpture’ d’Anthony McCall a la Fundació Gaspar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain