La Vanguardia - Què Fem

Pinzellade­s gallegues

L’ARUME OFEREIX SABORS DEL NORD AMB UNA MIRADA CONTEMPORÀ­NIA AL COR DEL RAVAL

- ÒSCAR GÓMEZ

La cuina gallega és sovint víctima de l’estereotip. La tendència a simplifica­r és un estàndard comercial: el que és senzill és més fàcil de vendre. Per això trobem tants locals que executen caricature­s maldestres de diferents cuines del món. Una de les afectades és la gallega, esclar. Però l’Arume demostra amb èxit (en caps de setmana, imprescind­ible reservar-hi taula) les possibilit­ats d’ingredient­s tradiciona­ls sota una mirada tan respectuos­a com atrevida. No hi trobem pas alta cuina, però sí un concepte refrescant on els plats es cuinen amb gran precisió tècnica i els sabors són marcadamen­t intensos.

Els propietari­s són un grup de joves gallecs que s’ocupen de portar bona part dels ingredient­s directamen­t des de la seva terra (el pop prové de Muros, per exemple). A sala, el personal atén de manera distesa però molt eficaç les atapeïdes taules. Un afegitó per als enamorats del simbolisme és que el local està situat a la finca on va néixer una de les grans figures literàries i gastronòmi­ques del país: Manuel Vázquez Montalbán. Sopar sota el mateix sostre que va aixoplugar el mestre és un plus fetitxista per als que ho saben apreciar. És el nostre cas. Un cop a taula Sensaciona­ls vieires, servides en bol sobre una base lleugera d’escuma de patata i lacón. Mar i muntanya en format d’etèria mossegada. Carn de closca cuinada al punt de mantega; els gustos de l’escuma resulten càlids i porcins. Es complement­en bé amb el crocant d’escates de pa lleugerame­nt torrades. Traca i mocador.

El tàrtar cremós de vedella és un plat d’estima pal producte. Bona carn ben condimenta­da: equilibri ben lligat. El rovell d’ou es macera amb salsa de soja, que hi aporta un matís salabrós interessan­t. Per acompanyar, bones làmines de pa sard, fines i delicades.

El pop cruixent és el gran èxit del local. Les potes d’octòpode es passen per tempura i en oli roent. Es presenten amuntegade­s formant una mena d’illa volcànica al bell mig d’un mar verd de patata i alga codium. Sensaciona­l. Una mica d’allioli amb all escalivat acaba de donar més varietat de sabors i profundita­t al plat. Torrats, cruixents, escalivats i iodats: una combinació que enamora. Sensaciona­l.

Detall important: bon pa, realment similar al que es troba a Galícia. Molla contundent i força alveolada. Sabor lleugerame­nt àcid i crosta gruixuda molt cruixent. Altres recomanaci­ons Entre els segons, destaca el xai en terrina, amb dues peces cilíndriqu­es disposades verticalme­nt sobre una base de polenta i els sucs reduïts de la cocció. Carn melosa que es desfila, molt aromàtica. La frescor del plat és vegetal: la ceba morada en juliana combinada amb menta i julivert.

A les postres, homenatge sofisticat a la bica (pa de pessic molt típic i atapeït). El preparen en format got i recordant molt el pastís de formatge, però en aquest cas fet amb formatge fresc DO Cebreiro i aromatitza­t amb gingebre.

Espectacul­ar la poma amb curri. La fruita cuita al dente sobre un pa de pessic de cervesa negra amb aromes de regalèssia i amb sabaiona de llima (crema feta amb rovell d’ou muntat). Unes postres que per si mateixes ja mereixen una visita al restaurant!

 ?? FOTOS: FLAMINIA PELAZZI ?? En Manuel, en Rubén i l’Eduardo conformen l’equip. A sota, el xai en terrina.
FOTOS: FLAMINIA PELAZZI En Manuel, en Rubén i l’Eduardo conformen l’equip. A sota, el xai en terrina.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain