La Vanguardia - Què Fem

El fotògraf Bruce Davidson mostra un centenar de fotografie­s de temàtica social a la retrospect­iva que organitza la Fundació Mapfre.

LA FUNDACIÓ MAPFRE ACULL LA PRIMERA GRAN RETROSPECT­IVA DEDICADA AL FOTÒGRAF NORD-AMERICÀ BRUCE DAVIDSON

- LAIA ANTÚNEZ

El fotògraf nord-americà Bruce Davidson farà 83 anys al setembre, però encara continua treballant. De fet, ha col·laborat activament i de manera coordinada amb el comissari Carlos Gollonet, en la selecció de les 190 fotografie­s que integren la retrospect­iva més extensa que s’hagi fet mai de la seva obra i que es presenta a la Fundació Mapfre. “La seva fotografia no és fàcil de classifica­r, però ell mateix ens ajuda, ja que es defineix com a fotògraf humanista. Això vol dir que les seves obres sempre tenen un vincle amb la realitat social de les persones que fotografia”, ens explica Gollonet.

Reflexió documental

La mostra recorre, a través d’algunes de les seves sèries fotogràfiq­ues emblemàtiq­ues, els cinquanta anys de trajectòri­a d’aquest membre de l’agència Magnum. “El fet de treballar per a Magnum ha fet que se l’hagi encasellat com a fotoperiod­ista, però la realitat és que la seva obra no es caracterit­za per la immediates­a, al contrari. En alguns projectes hi ha treballat fins a cinc anys seguits, i això requereix més reflexió i aprofundim­ent. S’apropa més a la fotografia documental de caràcter social, molt en la línia de Lewis Hine, un fotògraf de principi de segle XX que va retratar els immigrants que arribaven a Ellis Island i que és un referent per a Davidson”, diu el comissari.

Aproximaci­ons sinceres

Cèlebre és la seva sèrie East 100th Street, amb què s’endinsa en la zona de l’Spanish Harlem de Nova York, a final dels anys seixanta, i mostra de manera honesta la vida dels seus residents, majoritàri­ament negres i llatins, que vivien en condicions de pobresa i deterioram­ent, ignorats per la resta de la ciutat. La sèrie es va exposar al MOMA i se’n va editar un llibre, que va tenir una gran repercussi­ó. “No és una fotografia de denúncia, tracta més de deixar constància d’uns fets, però és cert que va tenir un gran efecte i va ajudar a millorar les condicions de vida d’aquesta gent”.

L’èxit d’aquesta sèrie també està en el fet que Davidson va recuperar la càmera de gran format, que no estava de moda a l’època, per aconseguir un retrat més descriptiu, a mig camí entre la instantà- nia i el posat. De fet, a la mostra es pot percebre com el fotògraf ha experiment­at amb multitud de formats i tècniques. “Fins i tot, recentment, ha provat la fotografia digital, però l’ha deixada perquè diu que és massa fàcil, que no el diverteix. A ell li agrada treballar a la cambra fosca”, comenta Gollonet.

Condició social

L’atracció pels temes socials el va portar a retratar, arran d’una notícia que havia llegit al diari, el dia a dia de dues bandes de carrer de Brooklyn. Guanyant-se la seva confiança, va aconseguir captar la tensió, els problemes d’abandó i la manca de referents familiars d’aquests adolescent­s que vivien en un barri marginal. D’allò en va sorgir la sèrie Brooklyn Gang.

Però també va abordar temes més íntims, com el que es mostra a la sèrie Garden Cafeteria, que recull la història d’alguns jueus superviven­ts de l’holocaust que es reunien en aquesta cafeteria del Lower East Side per compartir els records d’un passat dolorós.

El recorregut acaba amb dues sèries sobre la natura, a París i Los Angeles, una de les quals finalitzad­a l’any 2013. Són projectes que, segons el comissari, “potser no tenen la mateixa profundita­t i intensitat, ja que els manca el component humà, però que cal mostrar, ja que deixen constància que Davidson, tot i la seva edat, és un gran fotògraf que encara es manté actiu”.

 ??  ?? © BRUCE DAVIDSON / MAGNUM PHOTOS
Jimmy Armstrong, Palisades, Nova Jersey, 1958.
© BRUCE DAVIDSON / MAGNUM PHOTOS Jimmy Armstrong, Palisades, Nova Jersey, 1958.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain