La Vanguardia - Què Fem

Els fantasmes de Napoleó, Tolstoi i Txékhov es passegen per les habitacion­s del Louvre a Francofoni­a, el nou film d’Aleksandr Sokurov.

LA DARRERA I SORPRENENT CINTA D’ALEKSANDR SOKUROV CERCA L’ESSÈNCIA DE LA NOSTRA CIVILITZAC­IÓ RECORRENT EL FAMÓS MUSEU

- ENRIC ROS

En l’última pel·lícula que va dirigir Ernst Lubitsch (i que va completar Otto Preminger després de la seva mort), La dama de l’ermini (1948), els personatge­s dels retrats que pengen a les parets d’un vell castell tornen a la vida a la nit. Una cosa semblant succeeix en aquesta nova i inesperada cinta de Sokurov, filmada en la seva major part al Museu del Louvre, pel qual es passegen, entre d’altres, el fantasma de Napoleó i el de Marianne, encarnació dels valors de la República Francesa. També hi surten vells amics del director, com Lev Tolstoi o Anton Txékhov, que actuen d’aliats d’un recorregut essencialm­ent espiritual.

Francofoni­a reprèn, en una versió menys virtuosa, l’esperit de L’arca russa (2002). En aquella pel·lícula, Sokurov s’interrogav­a sobre l’ànima russa recorrent a través de l’espai i el temps els passadisso­s del Museu de l’Hermitage. Ara ho fa amb el Louvre, entès com un enclavamen­t gairebé metafísic, un reducte de la civilitzac­ió occidental que es resisteix a qualsevol abordatge, fins i tot al de la triturador­a nazi.

El museu és el món

La veu en off del director mateix, omnipresen­t al film, ens diu: “Què és el Louvre?”. La pregunta resulta difícil de respondre més enllà de l’evidència, però l’autor de Dolorosa indiferènc­ia (1987) assaja algunes possibles aproximaci­ons a la qüestió mitjançant un film collage que combina amb llibertat el documental i la ficció, l’assaig i la poesia, el material trobat i les reconstruc­cions filma- des en bells virats a color (en tons sèpia i blavosos) que recorden els mètodes de coloració emocional dels orígens del cinema. Potser la millor resposta es troba en l’escena en la qual Napoleó i Marianne contemplen la Mona Lisa. L’emperador exclama: “Sóc jo”, mentre la dona repeteix: “Llibertat, igualtat, fraternita­t”. El Louvre és, doncs, el mirall d’una Europa que simbolitza de la mateixa manera les ànsies de conquesta i les de revolució, de destrucció i de resistènci­a.

Un refugi enmig de l’oceà

En un moment determinat, la veu de Sokurov ens recorda que sovint els éssers humans estan perduts enmig de l’oceà. I també que tot l’oceà cap en el nostre interior. Les seves reflexions lliguen amb la conversa que manté per Skype amb un amic marí, que lluita contra un mar embravit per transporta­r el llegat d’un altre museu fins a terra. I connecta també amb un dels episodis centrals del film, ambientat durant l’ocupació nazi: la relació que sorgeix entre el director del Louvre Jacques Jaujard i l’oficial alemany Franziskus Wolff-Metternich, que van treballar plegats per protegir els tresors del museu mentre el món estava a punt d’esclatar.

L’art i la història amenaçats de destrucció, però miraculosa­ment salvats fins als nostres dies, són el símbol perfecte de la francofoni­a que Sokurov mira de copsar en aquesta fascinant pel·lícula, mitjançant una sèrie d’imatges corprenedo­res com la visió del museu del passat amb les parets plenes de marcs buits o el Louvre actual, filmat en bells picats executats per drones, com un recinte silenciós i sagrat, miraculosa­ment buit de turistes.

 ??  ?? Aquest documental ficcionat ens proposa una visita al passat.
Aquest documental ficcionat ens proposa una visita al passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain