La Vanguardia - Què Fem

Moreno Bernardi imbueix la seva pròpia forma de fer teatre en La Nit, una de les obres emblemàtiq­ues de Bernard-Marie Koltès.

MORENO BERNARDI DÓNA UNA NOVA DIMENSIÓ A UNA DE LES OBRES EMBLEMÀTIQ­UES DE BERNARD-MARIE KOLTÈS

- RAMON OLIVER

L’obra –una de les peces essencials del teatre del segle XX– es diu La nit just abans dels boscos, complirà quatre dècades l’any que ve i heu tingut ocasió de veure-la als nostres escenaris en diverses ocasions.

Per centrar-nos només en els muntatges més recents, potser la recordeu al Lliure, dirigida per Patrice Chéreau (aquesta va ser la darrera visita del mestre abans la seva mort) i interpreta­da per un Romain Duris que ens parlava des de l’habitació d’un hospital. O potser vau seguir l’itinerari per unes solitàries galeries Maldà que ens proposaven Roberto Romei i Òscar Muñoz en la seva singular visió del text. El que és segur és que si heu assistit a alguna representa­ció de l’obra, sempre us l’heu trobat en mans d’un únic actor, ficat en la pell d’aquest únic protagonis­ta del text que ens parla des de la foscor d’una nit de pluja a la gran ciutat. La seva és la veu d’un estranger –en el sentit més ampli que pugueu donar a la paraula– que reclama l’atenció d’un vianant amb presses i que creu o vol creure haver-hi trobat un confident a la mida del seu desig de comunicar-se.

El monòleg dialogat

Doncs bé, a diferència del que passa a l’original, aquest cop l’estranger de Koltès sí que sembla haver trobat algú capaç de compartir la seva solitud, el seu desig de viure, estimar i ser estimat, la seva agressivit­at autodefens­iva a punt d’esclatar, i, fins i tot, els seus deliris. Tot i que arribar fins a aquest punt d’intimitat no ha sigut fàcil: els ha costat tres anys de feina dura tant als intèrprets de l’espectacle com al director i coreògraf italià Moreno Berbardi. Tots tres han buscat al llarg d’aquests tres anys la manera de transforma­r el monòleg en duet, d’explorar la física i gestualita­t de les paraules de Koltès i de posar tots els seus coneixemen­ts tècnics al servei de quelcom radicalmen­t sincer.

AL COLPIDOR TEXT ORIGINAL, UN ESTRANGER INTENTA ESTABLIR CONTACTE AMB ALGÚ EN QUI CREU HAVER TROBAT UN INTERLOCUT­OR… UN PUR MIRATGE

 ??  ?? FOTO: LAURA TAMAYO
El monòleg de Koltès es transforma en un duet.
FOTO: LAURA TAMAYO El monòleg de Koltès es transforma en un duet.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain