La Vanguardia - Què Fem

Rostres profunds amb un fi benèfic

LA PRIMERA EXPOSICIÓ DE RETRATS D’ISABEL COIXET ARRIBA A LA GALERIA ROCÍO SANTA CRUZ

- L. ANTÚNEZ

Des de fa anys, la cineasta Isabel Coixet fotografia aquells actors amb qui treballa i ho fa en els descansos dels rodatges, quan els estan maquillant, etc. “Són moments en què no estan actuant, són ells mateixos. El que capta no és la relació entre actor i directora. En aquests retrats el que hi ha és l’ànima d’aquestes persones que l’hi han donat tot i amb qui ha compartit moments de gran intensitat”, explica Rocío Santa Cruz, responsabl­e de la mostra Faces, que recull una selecció de més de cinquanta fotografie­s en blanc i negre captades per Coixet.

Retrats de proximitat

Hi ha retrats d’actors com Tim Robbins, Juliette Binoche, Penélope Cruz i Debbie Harry i d’escriptors com Henning Mankell i John Berger, entre altres coneguts personatge­s amb qui la directora catalana té una relació molt propera. “Les cares són el meu paisatge. No les parets, ni les postes de sol. Tots aquests rostres m’acompanyen. Els estimo”, ha declarat Coixet, que disposa d’un extensíssi­m arxiu de retrats.

“Hem triat aquelles fotografie­s que diuen alguna cosa del personatge, més enllà de la bellesa”, diu Santa Cruz que, a més, ha apostat per fer-ne un revelatge en què es força molt el blanc i negre, un recurs que atorga profundita­t a les imatges i un aspecte de fotogravat.

A la mostra també es projecta el documental Palabras, mapas, secretos y otras cosas, de la jove cineasta Elena Trapé, que recupera el recorregut de Coixet des que va rodar Cosas que nunca te dije, fa vint anys. I, coincidint amb el Festival LOOP, es mostren diversos curts de Coixet, peces properes al videoart com Aral, el mar perdido o From I to J. Els beneficis de les vendes de les imatges seran per a l’ONG Proactiva Open Arms, que ajuda els refugiats a Lesbos.

 ??  ?? L’actriu anglesa Tilda Swinton fotografia­da per Isabel Coixet, ambdues van col·laborar en el projecte ‘From I to J’.
L’actriu anglesa Tilda Swinton fotografia­da per Isabel Coixet, ambdues van col·laborar en el projecte ‘From I to J’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain