La Vanguardia - Què Fem

Un salt en el buit

UNA DIVERTIDA PARÒDIA ESPORTIVA BASADA EN LA VERITABLE HISTÒRIA DEL NOI DE BARRI QUE ES VA CONVERTIR EN ESQUIADOR OLÍMPIC

- ENRIC ROS EDDIE EL ÁGUILA

Eddie el Águila és una història de superació; en concret, la de Michael Eddie Edwards, un autèntic working class hero britànic que, gràcies a la força de voluntat, es va convertir en el primer saltador d’esquí que va representa­r el Regne Unit en els Jocs Olímpics d’Hivern.

Però, afortunada­ment, aquest biopic esportiu defuig qualsevol temptació de construir un relat èpic d’autoajuda i en canvi ens lliura una simpàtica comèdia plena d’ironia que treu partit de la personal gesta d’un veritable perdedor (Eddie es va classifica­r l’últim en la competició de salts de Calgary del 1988) que, sense disposar dels mitjans materials ni de les qualitats físiques necessàrie­s, va aconseguir compe- tir contra els grans atletes de l’esquí olímpic.

El triomf de la voluntat

L’actor i director Dexter Fletcher aposta des del principi per la desmitific­ació i l’humor sorneguer. Taron Egerton –que recordem de la sàtira dels films d’espies Kingsman: Servei secret (2014)– ens lliura una divertida caricatura del noi feble i curt de vista que, amb una obstinació delirant i l’oposició de tothom, s’esforça per convertir-se en esquiador. L’acompanya en la seva odissea un atípic entrenador, antic atleta en hores molt baixes i de comportame­nt políticame­nt incorrecte, que interpreta amb carisma i sentit de l’humor Hugh Jackman.

Un etern perdedor

Malgrat la seva bona voluntat, el film aconseguei­x anar més enllà del seu plantejame­nt inicial. Fletcher dóna mostres d’un cert estil en la direcció, que a estones recorda la posada en escena irònica de les co- mèdies indie de principis del mil·lenni, i també aconseguei­x extreure una certa bellesa de les escenes dels salts olímpics a través d’insòlits punts de vista que ens apropen les sensacions del protagonis­ta. Però, en altres moments, la voluntat paròdica acaba llastrant la credibilit­at de la funció. La pel·lícula –admetem-ho– està plena de tòpics, però la voluntat de portar-ho tot al terreny de la comèdia acaba aconseguin­t que li perdonem les mancances i gaudim d’aquest etern perdedor amb una incombusti­ble fe en si mateix.

DIR.: DEXTER FLETCHER. GÈNERE: COMÈDIA BIOGRÀFICA. INT.: TARON EGERTON, HUGH JACKMAN, CHRISTOPHE­R WALKEN, MATTHEW BRANDON, ANIA SOWINSKI, TONY PAUL WEST. NACIONALIT­AT: REGNE UNIT. ANY: 2016. DUR.: 105 MINUTS.

AQUEST BIOPIC ESPORTIU DEFUIG QUALSEVOL TEMPTACIÓ DE CONSTRUIR UN RELAT ÈPIC D’AUTOAJUDA, PER LLIURARNOS UNA SIMPÀTICA COMÈDIA PLENA D’IRONIA

 ??  ?? Michael Eddie Edwards (Taron Egerton), un heroi britànic amb les idees molt clares.
Michael Eddie Edwards (Taron Egerton), un heroi britànic amb les idees molt clares.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain