La Vanguardia - Què Fem

Episodi final, en DVD

L’ÚLTIMA TEMPORADA DE ‘DOWNTON ABBEY’ ARRIBA EN FORMA DE PACK DE DVD I BLU-RAY ABANS D’EMETRE’S A LA TELEVISIÓ (NI ANTENA 3, NI NOVA, NI CANAL+ SERIES, NI NETFLIX)

- TONI DE LA TORRE

Quan un canal comença una sèrie i inicia la maquinària promociona­l per incitar els espectador­s a veure-la, hom diria que està segellant un pacte, un compromís amb l’audiència d’emetre la sèrie sencera. Si la sèrie és tan magnífica com diuen els anuncis promociona­ls, per què se n’hauria de deixar a mitges l’emissió? La realitat de la televisió, i de les audiències, no és tan idíl·lica, com a mínim no entre els canals generalist­es. I per això, malgrat que Downton Abbey es va estrenar a Antena 3 amb tots els honors i que la sèrie va respondre sent un èxit en la seva primera temporada (liderant la seva franja en l’hora punta, amb una mitjana de 3,2 milions d’espectador­s i un 17,1 per cent de quota), quan les seves xifres van començar a defallir, es va decidir enviar la sèrie a segona divisió. És a dir, a Nova. Allà, els espectador­s van poder continuar gaudint dels comentaris enginyosos del personatge de Maggie Smith i de la sumptuosit­at d’una ambientaci­ó que les sèries espa- nyoles han replicat amb èxit (vegeu Gran Hotel). Semblava que Nova havia decidit cuidar la sèrie, i fins i tot va arribar a estrenar l’especial de Nadal que tancava la cinquena temporada el mateix dia de l’emissió britànica. Però, què ha passat amb la sisena temporada?

El final… pròximamen­t Amb la sisena temporada, que és l’última de la sèrie, Nova manté un discret silenci. Mentre que al Regne Unit es va estrenar a principis de 2016 i va finalitzar el mes de març passat, el canal es limitava a assegurar que també estrenarie­n la sèrie molt aviat. Els mesos van passar, i ara la sisena temporada apareix directamen­t en forma de paquet en DVD i Blu-Ray, que ha arribat a les botigues aquesta setmana juntament amb el paquet de la sèrie completa. Mentrestan­t, no hi ha cap notícia de l’emissió a la televisió, ni tampoc de les finestres secundàrie­s que emeten la sèrie, que van fins i tot encara més endarrerid­es (a Canal+ Series estan fent la cinquena temporada i a Netflix només hi ha disponible­s fins a la quarta). Si voleu veure el final de la sèrie britànica, ara per ara, toca passar per caixa.

Com Sons of Anarchy’ És legítim preguntar-se si aquest canvi en l’ordre d’emissió, justament a l’última temporada, respon a una estratègia comercial. L’absència de notícies de l’estrena dels últims episodis a Nova o a qualsevol dels altres canals condueix l’espectador que vol veure el final de la sèrie a adquirir el paquet. No és el primer cop que passa amb una sèrie popular. L’última temporada de Sons of Anarchy tampoc es va emetre a Fox i va sortir directamen­t en DVD i Blu-Ray. De fet, va ser la més venuda durant diverses setmanes (el paquet de la darrera temporada i el de la sèrie completa, que és el més lògic d’adquirir per una qüestió de preu i de completism­e). L’última temporada de Sons of Anarchy encara no s’ha emès a Fox, i tot just avui arriba a Netflix, mesos després que l’edició en DVD i Blu-Ray fos un èxit de vendes.

Probableme­nt d’aquí uns mesos també veurem com Nova estrena l’última temporada de Downton Abbey, però aquests endarrerim­ents que coincideix­en amb el llançament a les botigues de les edicions en forma de disc posen en dubte el pacte amb l’espectador que dèiem al principi. El compromís hauria de ser bidireccio­nal, oi?

 ??  ?? La popular sèrie descriu la vida de la família Crawley i els seus servents a Yorkshire.
La popular sèrie descriu la vida de la família Crawley i els seus servents a Yorkshire.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain