La Vanguardia - Què Fem

Vigilant les fronteres

MARC ARTIGAU ENS MOSTRA EL REREFONS TRÀGIC D’UN MÓN QUE, COM MÉS GLOBAL ES FA, MÉS S’OMPLE DE TANQUES

- RAMON OLIVER

“De la sort que el destí té assignada als mortals, ningú no en pot escapar”. Aquesta sentència constituei­x, en gran mesura, el punt de partida de totes les tragèdies gregues i de totes les altres grans tragèdies que s’han escrit al llarg dels segles sota la influència dels mestres grecs.

I aquesta sentència se l’escriu al porxo de casa seva, per tenir-la sempre present, el personatge del pare, un dels protagonis­tes de l’ambiciosa –potser la més ambiciosa i, sens dubte, la més èpica de totes les seves– i estupenda obra amb què Marc Artigau ens explica una història plena d’un alè inequívoca­ment tràgic.

I naturalmen­t, quan tens a l’escenari una història tràgica situada en un context contempora­ni, en què hi surten uns pares molt presents i/o massa absents, i alhora uns fills que, marcats per l’ombra del pare, es veuen abocats a travessar les més perilloses fronteres continenta­ls, culturals i emocionals, el primer que et ve al cap és el teatre de Wa- jdi Mouawad. Però no cal que ningú assenyali a Artigau aquesta evidència: ell és el primer que assumeix el seu deute envers l’autor d’Incendis.

Tot el camp és un clam

I és que ni al bell mig de les situacions més tràgiques s’oblida Artigau de la passió pel seu estimat Barça. El Camp Nou està destinat a ser també, doncs, un dels escenaris significat­ius d’aquest text no exempt dels seus bons moments de comèdia quotidiana­ment familiar: aquí, l’autor mira cap a De Filippo. I naturalmen­t, impregnat alhora de les referèncie­s bíbliques suggerides pel seu mateix títol.

De fet, Artigau recorre al lúcid pessimisme del llibre de l’Eclesiastè­s, per recordar-nos que “de les generacion­s passades no en queda cap record, ni en quedarà cap de les futures”, mentre que alhora “allò que ha passat, tornarà a passar”. Tràgic, no? Però, per sort, “la terra es manté sempre”.

 ?? FOTO: DAVID RUANO ?? La tragèdia d’Artigau deixa ben xops Berta Giraut, Marc Rodríguez i Lluís Villanueva.
FOTO: DAVID RUANO La tragèdia d’Artigau deixa ben xops Berta Giraut, Marc Rodríguez i Lluís Villanueva.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain