La Vanguardia - Què Fem

El palau vora el Llobregat

AMB ORÍGENS AL SEGLE XVI, EL CASTELL DE PALLEJÀ ENS APROPA A AQUESTA ENCANTADOR­A LOCALITAT

- RAMON ORPINELL

Palladius és el nom llatí de què deriva el topònim Pallejà. Bé perquè fos el nom del propietari del lloc o bé per referir-se al palau que en l’època romana senyorejav­a la zona, el cas és que la referència a un castell palau no es perd en tota la seva història. Mil anys després, el 910, encara es parlava de la Villa Palaiano, i ja al segle XVI es consolida i adquireix l’estructura de palau, que ha arribat fins al segle XXI.

Al llarg de la història A partir d’un primer castell documentat l’any 1179, l’any 1590 Ramon Martí de Torrelles va fer edificar el castell palau que veureu durant la vostra estada. L’edifici original del segle XVI tenia planta baixa i tres pisos i molt posteriorm­ent s’hi va afegir el pis de dalt de tot, rematat per un seguit de finestres amb arc de punt rodó i les garites situades a les quatre cantonades.

Va tenir diferents funcions al llarg de la història, a part de la funció residencia­l per la qual va ser construït i de servir de lloc de refugi dels veïns en l’època dels ban- dolers, cap a la segona meitat del segle XVIII. En temps de Carles III i amb motiu de la construcci­ó de la nova carretera general, es va convertir en un hostal.

Al segle XIX, durant la invasió napoleònic­a de Catalunya, mentre va durar la Guerra del Francès, va servir de caserna alternativ­a- ment, un temps en poder de les tropes franceses i un altre en mans de l’exèrcit català.

Actualment, el palau també és un gran centre cultural situat al cor de la vila, equipat amb una sala d’actes, una sala d’exposicion­s, diferents espais polivalent­s amb dependènci­es de la regidoria de Cultura i Joventut de l’Ajun- tament, el museu i la biblioteca municipal.

Els senyors de Pallejà Veureu que l’obra de l’edificació és en part de pedra i en part de tàpia, amb un treballat estuc que simula la pedra, que farà que us costi distingir entre una cosa i l’altra. Damunt del portal, de punt ro- dó, adovellat i protegit per un matacà, hi ha l’escut nobiliari dels Torrelles, format per tres torres i envoltat per una orla en què es llegeix el nom de Ramon Martí Joan de Torrelles i Fiveller de Palau, senyor del lloc, que va construir el nou palau.

Abans que els Torrelles, la quadra de Pallejà, que esta-

 ??  ?? FOTOS: RAMON ORPINELL
Actualment el palau és un gran centre cultural situat al cor de la vila.
FOTOS: RAMON ORPINELL Actualment el palau és un gran centre cultural situat al cor de la vila.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain