La Vanguardia - Què Fem

TEMA DE LA SETMANA

LA 49A EDICIÓ DEL FESTIVAL INTERNACIO­NAL DE CINEMA FANTÀSTIC DE CATALUNYA RET HOMENATGEH­O A UNA DE LES SÈRIES MÉS LLEGENDÀRI­ES DE LA TELEVISIÓ I CONVIDA FIGURES CCLAUS DEL CINEMA D’ARREU DEL MÓN FINS AL 16 D’OCTUBRE

- ENRIC ROS

La 49a edició del Festival de Sitges arriba carregada d’emocions fortes, retorns imprescind­ibles i homenatges trekkies.

Avui arrenca una nova edició del Festival Internacio­nal de Cinema Fantàstic de Catalunya amb la première de l’esperada cinta de terror Inside, de Miguel Ángel Vivas, una personal reescriptu­ra de la controvert­ida A l’interior d’Alexandre Bustillo i Julien Maury.

Gairebé 200 llargmetra­tges vinculats d’una manera o altra amb el cinema fantàstic es podran veure fins al diumenge 16 d’octubre, en un certamen que compta amb convidats de luxe com Paul Schrader, Bruce Campbell, Ruggero Deodato, Rob Zombie, Nicolas Windign Refn, Dolph Lundgren, Terele Pávez, Max Von Sydow i Christophe­r Walken. Aquests dos últims, a més, rebran el Gran Premi Honorífic del festival.

Cinema de terror i molt més

La programaci­ó de Sitges 2016 es presenta carregada de sorpreses, com per exemple les noves produccion­s de dues llegendes vivents del cinema com Terrence Malick i Werner Herzog. El primer presenta Voyage of Time, un impression­ant documental que ens endinsa en la història de l’univers en una sèrie d’espectacul­ars imatges acompanyad­es de la veu de Brad Pitt i Cate Blachett. Herzog, per la seva banda, recupera el seu interès pel thriller distòpic amb Salt and Fire, un film protagonit­zat pel televisiu Michael Shannon ( Boardwalk Empire) i Gael García Bernal.

També cal destacar un dels films més esperats pels aficionats, Un monstre em ve a veure, una gran producció amb què Juan Antonio Bayona tanca el que s’ha convertit en una trilogia sobre la maternitat i la mort (trobareu la crítica del film a la secció de cinema). Un altre dels imperdible­s és sens dubte Colossal, el nou títol del sempre interessan­t Nacho Vigalondo, protagonit­zat per Anne Hathaway, que, segons diuen, combina de forma sorprenent el film psicològic amb la cinta de monstres.

També val la pena mencionar films com Grave (Raw) de Julia Ducorneau, una curiosa faula sobre el canibalism­e, premi FIPRESCI al darrer Festival de Canes, que revisa amb ironia les obsessi- ons per l’alimentaci­ó vegetarian­a i l’estigmatit­zació dels carnívors en el nostre present. O la salvatge història de venjança narrada en plans subjectius Hardcore Henry, d’Ilya Naishuller, premi del Públic a Toronto.

El retorn dels clàssics

Fa més de quinze anys de l’aparició d’El projecte de la bruixa de Blair. Convertit en una mena de petit clàssic del terror verité d’estètica indie, ara és recuperat per Adam Wingard, que n’ha rodat una seqüela que es podrà veure al festival. També altres mites del gènere reviuen per a l’ocasió. El mestre Ruggero Deodato, recordat per films com Holocaust caníbal i Trampa per a un violador, torna a la pantalla gran amb Ballad in Blood, que mostra les conseqüènc­ies d’una festa salvatge de Halloween. Don Coscarelli, mític creador dels films de Fantasma, escriu el guió de Phantasm: Ravager, la cinquena part de la saga que aquest cop dirigeix David Hartman.

Mirades inclassifi­cables

Entre els plats forts del festival, hi ha algunes cintes que probableme­nt esquiven l’es-

WERNER HERGOZ RECUPERA EL SEU INTERÈS PEL THRILLER DISTÒPIC AMB ‘SALT AND FIRE’, UN FILM PROTAGONIT­ZAT PER MICHAEL SHANNON I GAEL GARCÍA BERNAL

tricta classifica­ció de cinema fantàstic però que ens ofereixen relats pertorbado­rs que en certs moments connecten amb algunes de les constants del gènere. Això és el que passa amb The Neon Demon, de Nicolas Windign Refn, un títol que desperta adhesions entusiaste­s i crítiques enfurismad­es (la pel·lícula va ser esbroncada a Canes i el seu director fins i tot va ser insultat per part de la premsa espanyola!). El director de Drive signa en aquesta ocasió una aproximaci­ó brillant i alhora sinistra al món de la moda que sembla un fashion film malaltís i també una mostra eloqüent d’això que s’ha anomenat pel·lícules what the fuck! o confusion films. El resultat és una mena de rondalla moral amb tocs apocalípti­cs que aquest cronista s’atreveix a qualificar de fascinant.

I d’un cineasta en ascensió passem a un director i guionista de culte que cal reivindi- car. Paul Schrader, que rebrà aquests dies una merescuda Màquina del Temps, torna amb Dog Eat Dog, un crepuscula­r film d’esperit hard-boiled basat en una novel·la del mític escriptor de novel·la negra i antic presidiari Edward Bunker, que protagonit­zen Nicolas Cage i Willem Dafoe.

Molt personal és també la mirada d’Isaki Lacuesta i Isa Campo a La propera pell, un prometedor thriller psicològic d’ambientaci­ó rural. Els directors, Dan Kwan i Daniel Scheinert, presenten una impagable història d’amistat entre un nàufrag i un cadàver en una illa deserta a Swiss Army Man, premi al millor director de Sundance.

Noves visions de l’horror

Noves Visions, la secció que recull les propostes més trencadore­s del festival, ens ofereix enguany obres tan estimulant­s com per exemple la nord-americana The Greasy Strangler, de Jim Hosking, una controvert­ida sàtira terrorífic­a que aborda de manera iconoclast­a les relacions paternofil­ials, o les iranianes Under the Shadow, de Babak Anvari, ambientada als anys vuitanta durant la guerra Iran-Iraq, i A Dragon Arrives!, de Mani Haghigui, un autèntic trippie visual que no s’ha de deixar escapar.

Per la seva banda, el director de Hong-Kong Wayne Wang, recordat per films com Smoke, torna, després de cinc anys de silenci, amb While the Women Are Sleeping, que protagonit­za Takeshi Kitano. El film encarregat de tancar aquestes Noves Visions és Prevenge, debut de l’actriu i guionista Alice Lowe que va sorprendre al darrer Festival de Venècia; una comèdia negra de revenja que ofereix una visió gens convencion­al de l’embaràs.

 ??  ?? ‘Un monstre em ve a veure’ es mou entre el drama sentimenta­l i el relat fantàstic.
‘Un monstre em ve a veure’ es mou entre el drama sentimenta­l i el relat fantàstic.
 ??  ?? El documental ‘Voyage of Time’ està narrat per Brad Pitt i Cate Blachett.
El documental ‘Voyage of Time’ està narrat per Brad Pitt i Cate Blachett.
 ??  ??
 ??  ?? La seqüela d’‘El projecte de la bruixa de Blair’ ret homenatge a aquest clàssic del terror.
La seqüela d’‘El projecte de la bruixa de Blair’ ret homenatge a aquest clàssic del terror.
 ??  ?? ‘Mientras ellas duermen’ és una adaptació de la novel·la de Javier Marías.
‘Mientras ellas duermen’ és una adaptació de la novel·la de Javier Marías.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain