La Vanguardia - Què Fem

Les passions dins la gàbia

EL CINEASTA TERENCE DAVIES TORNA A LA PANTALLA GRAN AMB UNA RECREACIÓ MOLT PERSONAL DE LA VIDA DE LA POETESSA EMILY DICKINSON AMB ‘HISTORIA DE UNA PASIÓN’

- ENRIC ROS

Encara recent el record de l’anterior Sunset Song (2015) –esplèndida cinta que evocava l’esperit dels drames rurals de John Ford o els grans melodrames de David Lean–, ens arriba ara el següent film de Terence Davies, una subtil recreació de la figura de la poetessa nord-americana Emily Dickinson que evita la temptació de la grandiloqü­ència en favor de la interiorit­zació.

El director britànic confirma un cop més la seva condició de clàssic vivent, amb una narrativa cinematogr­àfica emparentad­a amb la literatura de Jane Austen o Thomas Hardy i el cinema de directors com Max Ophuls o el tàndem Powell-Pressburge­r. El film és en aparença una equilibrad­a peça de cambra que aconseguei­x, sense gairebé sortir de la casa familiar dels Dickin- son, aprofundir en una ànima sacsejada per la passió i enfrontada a unes asfixiants convencion­s socials.

Una visió subtil

El títol original ( Una passió tranquil·la) ja ens adverteix de la voluntat de Davies d’evitar a cada moment el retrat de traç gruixut. El film, escrit pel mateix director, recorre a la descripció detallada d’una sèrie d’estampes de la burgesia vuitcentis­ta per indagar en una personalit­at aclaparada per unes emocions que pugnen per sortir a l’exterior. Cynthia Nixon, en un registre radicalmen­t oposat al de la sèrie Sexe a Nova York, interpreta el paper de la seva vida suggerint, sota el seu posat moderat, una bulliciosa activitat mental.

La fotografia, a càrrec del versàtil Florian Hoffmeiste­r, evoca la llum de Vermeer i també l’harmonia dels pintors acadèmics britànics com Thomas Gainsborou­gh o William Hogarth, sobretot en el retrat, amb tocs satírics, dels membres de la família (en- tre els quals destaca el pare, interpreta­t pel sempre solvent Keith Carradine).

Historia de una pasión podria haver sigut un film de qualité ple d’imatges belles i esmorteïde­s, però Davies aconseguei­x evitar aquest risc gràcies a la magnífica tasca de direcció d’actors i a la creació d’una atmosfera que desprèn una constant tensió dramàtica. L’aparició ocasional dels poemes de Dickinson afegeix profundita­t a un relat que proposa interessan­ts reflexions vinculades a la feminitat i la llibertat sexual dins el món patriarcal.

 ??  ?? Emily i Vennie Dickinson (Cynthia Nixon i Jennifer Ehle) comparteix­en un intens món interior.
Emily i Vennie Dickinson (Cynthia Nixon i Jennifer Ehle) comparteix­en un intens món interior.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain