La Vanguardia - Què Fem

Una estació plena d’activitats

DES DE L’ENOTURISME FINS A RESTAURANT­S AMB PERSONALIT­AT, PROPOSEM DIVERSES ACTIVITATS PER ALS MESOS VINENTS

-

Des de fa ja algunes dècades, estem vivint, cada cop amb més intensitat, un fenomen que ens permet gaudir alhora de natura i gastronomi­a. Parlem de l’enoturisme. A Catalunya, terra de vins d’alta gamma, tenim molt per descobrir. Tastarem vins, sí, però l’experiènci­a ens permetrà passejar entre vinyes, sigui a peu o en bicicleta, descobrir racons històrics, visitar cellers que fan vins ecològics, maridar vi i gastronomi­a… Però sobretot descobrir el paisatge variat del nostre territori i el seu ric patrimoni arquitectò­nic i cultural. Es tracta, doncs, de molt més que, si seguíssim l’arrel etimològic­a, aprendre a tastar vins i conèixer els mètodes d’elaboració, siguin tradiciona­ls o contempora­nis.

L’enoturisme té el seu punt de partida als EUA, en concret a Napa Valley (Califòrnia) i a final dels anys vuitanta. Activitats, participac­ió en collites i producció, maridatges i paisatges; paisatges que, en el nostre cas, varien segons la zona i inviten a més d’una ruta o aventura. Tinguem també present, i com veureu a les pàgines següents, que parlem de les quatre províncies catalanes, cadascuna amb la seva idiosincrà­sia.

La capacitat temàtica del vi és de grans dimensions, ja que es tracta d’un element cultural de gran valor i que transcende­ix la societat pro- ductora per fer-nos a nosaltres, curiosos i descobrido­rs, partícips d’una enorme quantitat de serveis, activitats, patrimoni, folklore i vivències amb amics, família o per a nosaltres mateixos.

La tardor ens depara grans moments. Al Celler Masroig, a la comarca del Priorat, podrem visitar al novembre el celler i gaudir de tota l’oferta de la 6a edició de la Festa del Vi Novell, que fusiona l’art vinícola amb el paisatge. Parlant precisamen­t d’art, el celler Ferré i Catasús ha creat el concepte V’inspirats, que ens convida tant a crear la nostra peça pictòrica com a fer un i únic cupatge de vi.

La ruta del vi DO Alella ens acosta més a la producció, amb el seu total compromís pel producte de proximitat i d’alta qualitat. A Lleida, Castell del Remei ens introdueix també en l’elaboració i sobretot en la trajectòri­a d’un celler amb més de dos segles d’història. Per als amants dels maridatges, res millor que la 7a edició de la mostra de vi i gastronomi­a Cambrils, Entrada al País del Vi o l’oferta del Restaurant Leka, al Poblenou de la Ciutat Comtal, que ens sedueix amb plats tropicals, tot un món de noves textures i sabors.

Ara és també el moment que arriben grans festes del vi, com el Cavatast a Sant Sadurní d’Anoia, les festes del vi de Gandesa i la mostra Subirats Tasta’l, a Sant Pau d’Ordal, al Penedès. Sumem-hi mercats, com el del Ninot a Barcelona, que aquest cap de setmana celebra una festa major ben amenitzada, o arrossos icònics, com el de l’Arrosseria Xàtiva. Perquè Dionís, el déu romà de la vinya, sabia que el vi requeria més activitats. Seguim el seu exemple!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain