La Vanguardia - Què Fem

L’estranya parella

AKI KAURISMÄKI DESCRIU, AMB EL SEU PECULIAR TO TRAGICÒMIC, EL NAIXEMENT D’UNA AMISTAT ENTRE UN FINLANDÈS I UN EMIGRANT SIRI

- ENRIC ROS

És possible combinar el cinema de denúncia social amb la comèdia de l’absurd i obtenir, a més, bons resultats artístics? El veterà director finlandès Aki Kaurismäki acaba de demostrar que sí. El seu últim film –amb el qual ha aconseguit l’Ós de Plata al millor director en el darrer Festival de Berlín– conté el mateix to lúgubre i malenconió­s, i també el (post)humor glacial, caracterís­tic de peces fonamental­s de la seva filmografi­a com Vaig contractar un assassí a sou (1990) i Un

home sense passat (2002). A més, aquesta vegada, la mirada s’atura sobre la forja d’una improbable relació d’amistat entre un finlandès d’uns cinquanta anys que regenta un negoci ruïnós de restauraci­ó i un emigrant il·legal provinent de Síria a qui acaben de denegar l’asil polític.

Kaurismäki evita amb intel·ligència els clixés del cinema d’inspiració documental per oferir-nos en lloc seu un fresc al·lucinat i crepuscula­r de la Finlàndia d’aquest mil·lenni, per la qual ronden els personatge­s surrealist­es i perdedors que freqüenten el seu cinema.

Pur Kaurismäki

Són temes que el director i guionista ja havia abordat en l’anterior Le Havre (2011), en què un escriptor reciclat en enllustrad­or de sabates es convertia en el protector d’un nen d’origen africà. Al nou film, Wikström (Sakari Kuosmanen) i Khaled (Sherwan Haji) comencen a relacionar-se a cops de puny, però ben aviat desenvolup­en una sorprenent complicita­t. Els uneix, probableme­nt, el seu coneixemen­t (per raons diferents) dels cops i les decepcions que pot oferir la vida.

Hi ha en aquesta pel·lícula el distanciam­ent irònic i la posada en escena deliciosam­ent esmorteïda i nocturna caracterís­tica del cinema de Kaurismäki. Els actors adopten el gest hieràtic adient per a una rondalla moral que es nega a oferir explicacio­ns morals confortabl­es.

Al final, El otro lado de la esperanza es gaudeix com un film sobre la solitud contemporà­nia, la dels emigrants que lluiten per la supervivèn­cia i també la d’aquells que tenen una vida aparentmen­t normal.

AKI KAURISMÄKI EVITA AMB INTEL·LIGÈNCIA ELS CLIXÉS DEL CINEMA D’INSPIRACIÓ DOCUMENTAL PER OFERIR UN FRESC AL·LUCINANT DE LA FINLÀNDIA D’AQUEST MIL·LENNI

 ??  ?? Amb aquest film, Kaurismäki va guanyar l’Ós de Plata al millor director al darrer Festival de Berlín.
Amb aquest film, Kaurismäki va guanyar l’Ós de Plata al millor director al darrer Festival de Berlín.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain