La Vanguardia - Què Fem

Amor astral

MAKOTO SHINKAI SIGNA AQUESTA FAULA ROMÀNTICA, PLENA DE MÀGIA I LIRISME, QUE EN DIVERSOS MOMENTS EVOCA ELS FILMS DE HAYAO

- E. ROS

Quan el mestre de l’anime Hayao Miyazaki va anunciar la seva retirada del cinema, els afeccionat­s i la crítica van començar a especular sobre qui podria ser el seu successor. Afortunada­ment per als fans, Miyazaki s’ha desdit de les seves paraules i ha tornat amb un darrer projecte en què fa uns vint anys que està implicat. Alhora, el gran èxit al Japó de la recent Your

Name ha provocat que molts ja considerin l’animador Makoto Shinkai un digne hereu del director d’El viatge de Chihiro (2001). Your Name és un matisat melodrama al vell estil i també una delicada comèdia romàntica amb una premissa fantàstica. El film narra el descobrime­nt vital i amorós de dos adolescent­s que, després d’una pluja de meteorits, comproven que poden intercanvi­ar màgicament els seus cossos.

Experiènci­es extracorpo­rals

La Mitsuha és una noia que s’avorreix en un poblet de muntanya i somia amb la possibilit­at de reencarnar-se algun dia en un atractiu jove de Tòquio. La màgia de les estrelles, o potser la invocació dels rituals kuchikami en què participa, li ofereixen la possibilit­at d’ocupar periòdicam­ent el cos d’en Taki, un tímid estudiant de secundària que comença així a explorar el seu costat femení.

Aviat, a través dels seus telèfons mòbils, Mitsuha i Taki comencen a informar-se dels canvis vitals que es produeixen durant els dies en què intercanvi­en els cossos. És l’inici d’un bell relat d’aprenentat­ge, ple de deliciosos moments humorístic­s (com les escenes de descobrime­nt de l’anatomia de l’altre) i també d’interessan­ts observacio­ns socials, que juga a més amb diverses dualitats: la sensibilit­at femenina i la masculina, el camp i la ciutat, i la màgia i les rutines diàries.

Shinkai –que ja havia mostrat interès per les històri- es de trobades i desacords inesperats a El jardí de les

paraules (2013) i Cross Road (2014)– aconseguei­x captar l’interès de l’espectador movent-se amb habilitat per la fina línia que de vegades separa la pura emoció de la cursileria. Cal deixar enrere els prejudicis de la vida adulta per gaudir d’aquesta rondalla amorosa plena de catarsi adolescent, que Shinaki filma amb una minuciosit­at realista i un lirisme propis dels grans mestres de l’animació japonesa.

 ??  ?? Els dos protagonis­tes intercanvi­en màgicament els seus cossos.
Els dos protagonis­tes intercanvi­en màgicament els seus cossos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain