La Vanguardia - Què Fem

Que interpreti­n els seus assassinat­s

MILO RAU ENS EXPLICA AMB PERSPECTIV­ES POLÍTIQUES UN CAS DE PEDOFÍLIA CRIMINAL QUE VA SACSEJAR LA SOCIETAT BELGA, COMPTANT AMB UN REPARTIMEN­T EXCLUSIVAM­ENT INFANTIL

- RAMON OLIVER

Si heu vist alguna de les tres extraordin­àries propostes ( Hate Radio, The Civil Wars,

Mitleid) que aquest gran creador suís ha presentat fins ara a casa nostra, ja ho sabeu. Cada espectacle de Milo Rau significa una nova trobada amb una forma de fer teatre altament política que defuig els models del que acostuma a entendre’s per teatre polític. I el crim polític, o el crim que es deriva d’unes determinad­es circumstàn­cies polítiques, ha estat també sempre present en aquests espectacle­s. No en va la companyia que Rau dirigeix porta per nom Internatio­nal Institute of Political Murder. Que la IIPM ens hagi fet reviure el genocidi de Ruanda de forma aclaparado­ra sembla doncs quelcom ben normal. Però el que ja sembla més sorprenent, i potser fins i tot xocant, és que Rau se’ns presenti en companyia de les criatures que actuen en la formació infantil de CAMPO, un prestigiós centre creatiu amb seu a la ciutat de Gant.

La paranoia nacional

Heu sentit a parlar de Marc Dutroux, assassí en sèrie bel- ga, condemnat a cadena perpètua després d’haver estat declarat culpable d’haver segrestat i abusat de sis nenes i haver-ne matat quatre? Doncs deixeu que aquests intèrprets infantils revisquin la terrible història de Dutroix en cinc escenes. I que Rau aprofiti aquestes Five Easy Pieces per demostrar-nos de quina manera aquest fet criminal ens serveix per parlar de la decadència i la història d’un país, de la seva paranoia, i de la seva forma de canalitzar el dol i l’ira. Rau –format, també, com a sociòleg– creu que són els moments més traumàtics i tràgics, els que més tocats deixen tant les persones com els països, i els que més ens ajuden a comprendre’n els canvis. I creu que, per parlar d’un cas així, calia un repartimen­t com aquest: un repartimen­t capaç de mostrar a la gent “quelcom que la gent no vol veure dels nens” i crear així una representa­ció arriscada, sense precedents i amb quelcom d’impossible.

 ?? FOTO: PHILE DEPREZ ?? Els joveníssim­s intèrprets de la companyia CAMPO reviuen els crims de Marc Dutroux.
FOTO: PHILE DEPREZ Els joveníssim­s intèrprets de la companyia CAMPO reviuen els crims de Marc Dutroux.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain