La Vanguardia - Què Fem

Grans arrossos al cor de Manresa

EL CAFÈ RESTAURANT L’OM OFEREIX CUINA DE QUALITAT I PROXIMITAT EN UN ACOLLIDOR EDIFICI HISTÒRIC

- ANNA TOMÀS

L’arròs és un ingredient fonamental de la nostra cuina. Ja al segle XIX, quan al Delta de l’Ebre se’n va generalitz­ar el conreu, pagesos, obrers i menestrals catalans van afeccionar-se a les arrosades al camp. Des de llavors, paelles i altres plats d’arròs són protagonis­tes a les cartes dels restaurant­s. Però, com tot en la vida, la popularita­t té dues cares. En el cas que ens ocupa: aquests plats no sempre es preparen com cal.

Per això, trobar un restaurant on els arrossos són més que bons, excel·lents, és una molt bona notícia. Es tracta del Cafè Restaurant L’Om, al centre històric de Manresa, molt a prop de l’estació de tren. Ocupa un espai amb història, l’accés posterior de Ca l’Oller de la Plana, una casa barroca del segle XVIII de planta originària del XIV. Parets i sostres de pedra originals que acullen un local ampli, amb mobiliari vintage i decoració amb detalls molt ben triats que aporten un toc acollidor. També disposa d’una àmplia terrassa exterior a la zona per a vianants del carrer Alfons XII. Posar atenció en el negoci Fa uns quatre anys va obrir com a bar, ampliat després amb cuina on es preparaven amanides, torrades i creps. Al mes d’abril de l’any pas- sat, Núria Haro, Jordi Pierola i Jordi Portabella es van fer càrrec del negoci, i així va veure la llum L’Om actual, el de la cuina ecològica de qualitat i de proximitat. Ella, com a cap de sala, i els dos Jordis, a la cuina, que per alguna cosa són cuiners de llarga trajectòri­a profession­al. El funcioname­nt és de cooperativ­a, perquè volen posar atenció en tot, mirar globalment per observar cada detall, per aprendre dia rere dia, per tenir cura de clients, productes i proveïdors, des de la decoració fins a la bona música que s’hi escolta, passant, esclar, per l’excel·lència del servei i de cada plat que elaboren. Arrossos i molt més Sempre que els resulta possible, empren productes ecològics i de proximitat, molts dels quals procedents de la Cooperativ­a Mengem Bages, cultivats als horts de regadiu de Manresa i comarca. Cuina lleugera, d’esperit clarament mediterran­i i a preus molt competitiu­s.

Sens dubte, però, els arrossos són els protagonis­tes. Varien segons l’època de l’any, perquè els preparen amb productes de temporada. Ara, entre els de peix, fan arròs amb calamar, ceba negra i gambetes o arròs negre amb sipionets i alls ten- dres. Dels de muntanya, arròs amb peu de porc, carxofa i bolets o de botifarra negra amb calçots, carxofa i costella de porc de Ral d’Avinyó.

Però la carta ofereix moltes més llepolies, amb primers com tempura de verdures amb romesco, carxofes confitades amb fruits secs i vinagreta d’avellanes o coca de Folguerole­s amb botifarra del perol i ceba confitada.

Dels segons plats, costella de porc a baixa temperatur­a amb reducció de porto, cruixent de sardines amb alfàbrega i llima, tataki de tonyina amb salsa teriyaki de cítrics o bacallà amb sobrassada i mel.

Per cloure l’àpat, postres molt ben treballade­s, com el pastís de pastanaga, canyella i gingebre amb gelat de vainilla, el iogurt amb mel i terra de fruits secs, o la pannacotta de coco amb melmelada. Al migdia ofereixen també un menú per 10,90 euros els dies feiners i 13,50 euros en dissabte.

L’OM CAFÈ RESTAURANT

ALFONS XII, 26, MANRESA. TELÈFON: 938 725 172. HORARI: DE DIMARTS A DIJOUS, DE 9 A 17H; DIVENDRES, DE 9 A 17H I DE 20 A 1H; DISSABTE, DE 13 A 17H I DE 20 A 1H; DIUMENGE, DE 13.30 A 16H; DILLUNS, TANCAT. PREU MITJÀ: 15-25 €.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain