La Vanguardia - Què Fem

El castell ideal

LA JOIA MÉS BEN GUARDADA DE LA SEGARRA ÉS UN CASTELL QUE S’ACOSTA A L’IDEAL QUE TOTS TENIM EN LA MENT

- RAMON ORPINELL

Segur que més d’una vegada deveu haver fet un castell amb la sorra: una base ben ferma, merlets coronant els murs i, al bell mig, una torre més alta rematada també amb merlets… i totes les pedres quadrades i ben encaixades que formen la construcci­ó. A la Segarra, molt a prop del castell de Florejacs, hi ha aquest castell que tantes vegades heu imaginat. Us animem a descobrir aquesta fortalesa ideal, el castell de les Sitges. El lloc de les Sitges Per arribar-hi, us heu d’atansar també fins al poble de Florejacs. D’allí surt una sinuosa carreteret­a que us portarà fins a les Sitges. Veureu que el cas- tell conserva un aspecte genuïnamen­t medieval, la forma ideal que havíeu imaginat.

La vista de seguida se us n’anirà cap a l’esvelta torre d’homenatge, construïda al segle XIII, que té més de 20 metres d’alçada. És de suposar que en principi es va aixecar solament aquesta torre quadrada i que un segle més tard es va emmurallar, tal com ha arribat fins als nostres dies. Si el voltegeu tot, hi trobareu els elements que tampoc podien faltar en el vostre castell ideal: diferents finestrals quadrats, del segle XVI, la porta encerclada amb les dovelles, els merlets i els reforços de les parets.

Veureu que el castell no està sol; als seus peus hi trobareu unes cases en ruïnes i a la vora l’església romànica de Sant Pere de les Sitges, centre de devoció d’aquest antic veïnat. Pedres amb molta història La història de l’edifici està fortament vinculada a la del seu veí més pròxim, el castell de Florejacs. El domini i la propietat de les dues fortaleses va seguir durant segles el mateix camí. Així, durant el transcurs del segle XIII, estaven en possessió de la família Alemany de Cervelló, que va deixar-los en testament a la seva filla Sibil·la. Aquesta es va casar, més tard, el 1304, amb Ponç de Ribelles, i així diferents llinatges es van anar succeint fins a arribar als Ribera l’any 1625.

El rei Felip V, acabada la Guerra de Successió, va confiscar les pertinence­s als Ribera, ja que aquests s’havien declarat partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria, i no van tornar altre cop a les seves mans fins a l’any 1725. Després van passar als marquesos de Gironella fins a l’abolició dels senyorius al segle XIX.

Actualment, seguint aquest destí que els uneix, la propietat dels dos castells també està en mans de famílies emparentad­es: els Jaumandreu-Balanzó de Febrer a Florejacs i els Canals de Febrer-Duch a les Sitges. Visitant el castell ideal El castell de les Sitges va seguir l’evolució de la major

part d’aquests edificis militars: l’avanç de la frontera amb els sarraïns cap al sud, al segle XII, va fer que anés disminuint la importànci­a dels seus elements defensius i que aquests només es mantingues­sin com a símbol de domini i prestigi. A la vegada, en els castells augmentave­n els elements residencia­ls de confort per al senyor i la seva família. Als segles XIII i XIV, sorgeix el nou model de castell, que anomenarem gòtic, estructura­t a partir d’una planta rectangula­r i organitzat al voltant d’un pati central, envoltat de quatre naus i en moltes ocasions rematat amb una torre, de planta quadrada o circular. Aquest és el cas del castell de les Sitges, el nostre castell ideal.

Així doncs, no deixeu passar aquesta visita, que podeu combinar amb el castell de Florejacs i altres castells de la Segarra. Les explicacio­ns del guia a l’exterior per relacionar el model constructi­u amb el d’altres castells de la zona, la presó, la planta noble i les seves sumptuoses estances i la pujada a la torre, no us deixaran indiferent­s i de ben segur reforçaran el vostre imaginari castellívo­l.

No us perdeu el màgic moment de la posta del sol en aquest racó de món. La contemplac­ió de les diferents siluetes negres contra el cel rogent, mentre el sol s’amaga darrere els turons segarrencs, us proporcion­arà una experiènci­a gairebé mística.

 ??  ?? FOTOS: RAMON ORPINELL
El castell de les Sitges conserva una caracterís­tica torre d’homenatge.
FOTOS: RAMON ORPINELL El castell de les Sitges conserva una caracterís­tica torre d’homenatge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain