La Vanguardia - Què Fem

Secrets inconfessa­bles

LAIA COSTA COMPARTEIX PROTAGONIS­ME AMB RICARDO DARÍN I LEONARDO SBARAGLIA EN AQUEST DRAMA RODAT ALS PIRINEUS

- B. MORELL

Tenir com a protagonis­tes del seu film Ricardo Darín i Leonardo Sbaraglia, a més d’una de les millors actrius joves del cinema espanyol, Laia Costa, i en papers secundaris Dolores Fonzi i una llegenda com Federico Luppi, seria el somni humit de qualsevol director argentí –o de qualsevol altra nacionalit­at–. I més quan fas el teu primer film en solitari, com és el cas de Martín Hodara, ajudant de direcció de Fabian Bielinsky a i

i que va fer-se càrrec, juntament amb el protagonis­ta d’El de la direcció de la cinta que no va completar Eduardo Mignogna a causa de la seva mort. Un somni humit que s’ha convertit en realitat. Però tenir en el repartimen­t un monstre capaç d’enlluernar-nos fins i tot llegint la guia telefònica no t’assegura l’èxit absolut. El punt dèbil d’aquesta pel·lícula és el guió.

Sobre el dolor i la culpa

El focus d’aquesta història de secrets familiars inconfessa­bles està posat sobre l’enfrontame­nt entre dos germans: el Marcos, que torna a l’Argentina amb la seva dona espanyola per enterrar les cendres del seu pare acabat de morir, i el seu germà Salvador, que viu aïllat a la muntanya des de fa trenta anys. I tot, perquè el primer vol que venguin la terra on viu el segon, mentre que aquest s’hi nega. Plena de silencis incòmodes, mirades esquives i la veritat soterrada entre tones i tones de neu, la pel·lícula d’Hodara és sòlida visualment –els flashbacks estan ben integrats en la trama, i sobretot molt ben resolts tècnicamen­t, encara que no deixen gaire marge a la imaginació de l’espectador–, i resulta inevitable veure-hi ressons d’El aura de Bielinsky –la importànci­a del paisatge, el fred que transmet cada pla–. I certament la cinta compta amb uns elements potencialm­ent interessan­ts, entre els quals una contenció buscada intenciona­dament, però no acaba de treure’n tot el suc possible, com si es quedés a mig camí. Especialme­nt per un guió en el qual trobem certes incongruèn­cies i alguns detalls previsible­s que deixen una sensació agredolça per allò que podria haver estat i no és aquest relat sobre el dolor, la culpa i el pes familiar.

NIEVE NEGRA

DIR.: MARTÍN HODARA. GÈNERE: DRAMA. INTÈRPRETS: RICARDO DARÍN, LEONARDO SBARAGALIA, LAIA COSTA, DOLORES FONZI, FEDERICO LUPPI, MIKEL IGLESIAS. PAÍS: ESPANYA, ARGENTINA. ANY: 2016. DUR.: 90 MIN.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain