La Vanguardia - Què Fem

Entre el cel i la terra

‘SHEN YUN’ TORNA A VISITAR-NOS AMB UN PROGRAMA RENOVAT, I TRANSFORMA EL GRAN TEATRE DEL LICEU EN UN MIRALL DE LA MOLT MIL·LENÀRIA CULTURA XINESA TRADICIONA­L PLE DE DANSA I LLEGENDES ÈPIQUES

- R. OLIVER

Vols fer un bon bany de cultura xinesa autèntica de debò? Doncs ni se t’acudeixi viatjar cap a la Xina, perquè, segons afirma la gent de la companyia Shen Yu, a la Xina et costarà molt trobar tanta autenticit­at: el Partit Comunista, poc amic de les tradicions ancestrals carregades sovint de contingut espiritual, ha intentat durant dècades esborrar-les del mapa. Per això, les persones que segueixen els preceptes del Falun Dafa, una disciplina espiritual que ha sigut objecte de persecució a la Xina, van decidir fa poc més d’una dècada fundar a la ciutat de Nova York la Shen Yun Performing Arts, una companyia escènica destinada a fer reviure amb els seus espectacle­s els més de 5.000 anys que la cultura xinesa acumula a les seves espatlles. I van decidir recordar al món, mitjançant aquests vistosos muntatges plens de vestuari luxós i projeccion­s espectacul­ars, que va haver-hi una època en la qual la Xina era coneguda com la Terra del Diví.

Guanyarà, l’heroi?

Jo aposto que sí; els herois ancestrals acostumen a guanyar sempre. Però, malgrat poder preveure el final, les se- ves batalles continuen resultant emocionant­s. A Shen Yun no solament hi trobareu un grapat de coreografi­es amb arrels ètniques ben populars que conviuen amb aquelles altres pròpies dels palaus imperials; per l’escenari també desfilaran antigues narracions plenes d’aventures, d’humor i de la mena d’herois de què parlava abans. És llavors que la coreografi­a adquireix unes formes acrobàtiqu­es ben properes a les de les arts marcials i ens recorda on es troba l’origen d’aquestes escenes de combat convertide­s en danses aèries que ens presenta sovint el cinema.

Per cert, la banda sonora de l’espectacle ens l’ofereix en rigorós directe la gran orquestra que forma part de la companyia, i en què els instrument­s orientals es barregen amb els occidental­s. El resultat és un espectacle que ha deixat bocabadade­s fins i tot Donna Karan i Cate Blanchett. I que, amb les seves gires pels escenaris internacio­nals, no para de recordar al món que les antigues danses xineses connecten el cel amb la terra.

 ??  ?? Amb l’ajut de les projeccion­s, la Xina ens semblarà a tocar.
Amb l’ajut de les projeccion­s, la Xina ens semblarà a tocar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain