La Vanguardia - Què Fem

Torné Esquius, el desconegut

EL MNAC ACULL LA PRIMERA EXPOSICIÓ MONOGRÀFIC­A DEDICADA A L’ARTISTA BARCELONÍ

- L. ANTÚNEZ

Ja fa temps que el Museu Nacional de Catalunya treballa per recuperar artistes catalans que, per diversos motius, han estat oblidats. En aquesta ocasió ens presenten l’obra del pintor i dibuixant barceloní Pere Torné Esquius. Format en el modernisme però amb un llenguatge singular que escapa a tota categoritz­ació, Torné Esquius va viure a París però mai no va deixar el contacte amb Barcelona, on exposava amb certa regularita­t.

Recuperar l’inèdit

El punt de partida de la mostra Torné Esquius. Poètica quotidiana són quatre obres de l’artista que formen part del fons de la col·lecció del MNAC. A partir d’aquí, els comissaris, Eduard Vallès i Elena Llorens, han dut a terme una intensa tasca de recerca que els ha portat a reunir 85 peces, la majoria inèdites, així com un interessan­t conjunt de llibres i revistes.

Quotidiani­tat dibuixada

L’exposició recorre tots els temes tractats per l’artista i pretén desvincula­r-lo de l’etiqueta de pintor d’interiors i de nens amb què era conegut. Hi trobareu paisatges parisencs d’estil modernista –propi dels seus inicis– i il·lustracion­s originals del llibre Els dolços indrets

de Catalunya, la seva obra més cèlebre, considerad­a avui una peça de bibliòfil i un exemple de l’estètica noucentist­a que també va treballar. El llibre ja deixa entreveure el seu interès per l’arquitectu­ra domèstica popular, que posteriorm­ent va derivar en els seus coneguts interiors: menjadors, sales i jardins, escenaris de la vida quotidiana en què destaca l’absència de la figura humana. Les peces, frontals i sense perspectiv­a, recorden inevitable­ment algunes pintures de Van Gogh i generen un efecte inquietant en l’observador.

També hi ha lloc per a l’erotisme, el circ, les escenes costumiste­s i el món dels infants, que va saber plasmar, amb un llenguatge naïf, tant en il·lustracion­s per a premsa com en llibres infantils.

TORNÉ ESQUIUS. POÈTICA QUOTIDIANA

MNAC. PALAU NACIONAL, PARC DE MONTJUÏC, S/N. BARCELONA. FINS AL 9 DE JULIOL. DE DT. A DS., DE 10 A 20H; DG., DE 10 A 15H. PREU: 4 EUROS.

Museunacio­nal.cat

 ??  ?? Maqueta original dels contes de Perrault, il·lustrats per Torné Esquius, 1918.
Maqueta original dels contes de Perrault, il·lustrats per Torné Esquius, 1918.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain