La Vanguardia - Què Fem

Escriptors i també lectors

- FOTO: FLAMINIA PELAZZI).

Jordi Carrión –que acaba de publicar l’inclassifi­cable Llibre dels passatges (Galaxia Gutenberg), un fascinant passeig per la ciutat i la literatura que té el passatge com a fil conductor– selecciona per a nosaltres Saturno (Jekyll & Jill), d’Eduardo Halfon, “un relat captivador sobre la figura paterna i la temptació del suïcidi, que barreja brillantme­nt poesia i assaig, confessió i relat”. I La humanidad aumentada (Caja Negra), d’Éric Sadin, “un assaig sagaç de pensament filosòfic sobre la nostra societat pixelada, a partir de la genealogia d’internet i els dispositiu­s mòbils i d’una lectura obsessiva de

L’escriptor, traductor i mú- sic Martí Sales tria dos llibres de poemes: Nictàlgia, de David Caño (Terrícola), un “artefacte brutal de poesia del budellam, enquitrana­da, fumada i èbria, exorcisme de totes les foscors de l’ànima d’un urbanita empedreït que pesca versos dels pous sense fons i les nits sense fi”. I Clínica de l’abandó d’Alda Merini (Cafè Central), on “la poeta Meritxell Cucurella-Jorba agafa l’obra colpidora de la genial Merini – milanesa indomable de vida tempestuos­a– i la fa seva perquè ens enamorem, com la millor de les alcavotes”.

La poeta Maria Cabrera –premi Carles Riba 2016 per

(Grup62)– ens recomana també Els estranys (1984), de Garrigasai­t, una novel·la que destaca per “la vigoria i la bellesa plàstica d’algunes escenes, que es fan autèntics retaules; l’elegància i la precisió de la llengua i la fina capa d’ironia que ho amara tot”. Coincideix amb La Calders en la tria de La ciutat i la casa, de Ginzburg, en la qual l’autora empra el gènere epistolar “per construir el món del relat fora del relat: la psicologia dels personatge­s s’entén a partir de la manera com ells volen mostrar-se davant dels altres, a partir del que s’afanyen a dir i de tot el que callen”.

El també poeta i promotor cultural Eduard Escoffet ens suggereix Andar. Una filoso- fía (Taurus), “un viatge apassionan­t per totes les implicacio­ns d’una de les activitats més simples i més inspirador­es: caminar. Una revolució a contracorr­ent i a un ritme més humà”. I també Cosmonauta (Labreu), de Francesc Garriga, “l’obra completa d’un dels autors que més ha marcat les noves generacion­s d de gorosa, poetes. serenaUna poesiai contundent,clara i n trànsit vital amb veu pròia i sense artificis”. Jordi Nopca, escriptor, peodista cultural i autor ded l elebrada (L’A A or ra), ens recomana L’amo no o ho és tot (Quaderns Cr m ma), d’Edna St. Millay, “u ex x xcel·lent antologia selecci ionada i traduïda amb cura a, gust i gràcia per Marce

iera”. També tria un altree tít tol que no dubta a qualififif­ififififif­i ficar de “lluminós”, Autorretra­to (Eterna Cadencia), d’Édouard Levé, “exercici autobiogrà­fic presentat en un únic paràgraf de 94 pàgines on les frases s’encadenen sense voluntat narrativa –líriques, lúcides i digressive­s”.

Jordi Corominas i Julián, escriptor i agosarat creador del projecte Loopoesía, escull i recomana el llibre Prólogo para una guerra (Seix Barral), d’Iván Repila, un autor que força “la literatura fins al límit”, amb “una història en aparença banal que va pujant de to fins a fer-nos replanteja­r el món on vivim des de l’espai urbà i les misèries de les nostres ments”. També ens recomana Mujeres de la postguerra (Sílex), d’Inmaculada de la Fuente, un assaig “on ballen i reivindiqu­en plegades totes les grans escriptore­s del segle XX català i espanyol”, i el llibre de versos Les dones i els dies (Grup62), del poeta Gabriel Ferrater, que Corominas reivindica per a “un Sant Jordi de qualitat, sense tanta prosa fugissera”.

R- a

Ao

 ??  ?? FOTO:
FOTO:
 ??  ?? MARTA HUERTAS I DÍDAC ROCHER)
FOTO: PEDRO MADUEÑO).
MARTA HUERTAS I DÍDAC ROCHER) FOTO: PEDRO MADUEÑO).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain