La Vanguardia - Què Fem

El malson europeu

UNA APROXIMACI­Ó ACADÈMICA A LA FIGURA DE STEFAN ZWEIG QUE SUGGEREIX CONNEXIONS INTERESSAN­TS AMB LA SITUACIÓ ACTUAL

- E. ROS

Ara que el somni europeu s’esmorteix (alguns, més apocalípti­cs, diran que està a punt de convertir-se en un veritable malson) i la ultradreta ascendeix en diversos països del nostre entorn (veurem què succeeix aquest diumenge en la primera volta de les eleccions franceses…), arriba aquest oportú biopic sobre uns dels grans humanistes del segle XX, el prolífic escriptor austríac Stefan Zweig, que va imaginar, en plena expansió del nazisme, una Europa sense fronteres ni passaports. L’actriu reconverti­da en directora Maria Schrader signa aquesta personal aproximaci­ó a l’autor d’origen jueu que, més que una biografia convencion­al, és una mena de mosaic detallat –segons la cineasta mateixa– de certs episodis rellevants de la seva vida.

Un retrat respectuós i distant

Seguint el model d’un dels llibres referencia­ls de Zweig, Moments estel·lars de la humanitat, la pel·lícula se centra en els últims anys de l’escriptor, abans del seu suïcidi a Petrópolis (Brasil), el 1942. No obstant això, el film opta per una mirada estranyame­nt distant que de vegades posa el focus, per sobre dels moments més íntims, en la descripció prolixa de certes litúrgies, com el banquet oficial convocat en el seu honor pel Ministeri d’Afers Exteriors del Brasil o l’assistènci­a a una conferènci­a del PEN Club a Buenos Aires.

Aquest plantejame­nt pseudodocu­mental permet accedir a una complexa personalit­at compromesa amb el seu temps. El film també indaga en les seves aparents ambigüitat­s i contradicc­ions (Zweig es va negar a condemnar obertament el nazisme davant els mitjans de comunicaci­ó). Schrader no oculta que està del costat de l’escriptor en el seu intent d’evitar la descripció d’un món maniqueu. Però la posada en escena excessi- vament acadèmica i un cert to engolat, gairebé de cinema de qualité, acaben impedint la plena identifica­ció de l’espectador, malgrat el notable esforç d’actors com Josef Hader i la sempre excel·lent Barbara Sukowa (que fa uns cinc anys ja es va posar en la pell de Hanna Arendt en el film homònim de Margharete amb Trotta).

STEFAN ZWEIG: ADIÓS A EUROPA

DIR.: MARIA SCHRADER. GÈNERE: DRAMA BIOGRÀFIC. INT.: JOSEF HADER, TÓMAS LEMARQUIS, BARBARA SUKOWA, NICOLAU BREYNER, CHARLY HÜBNER, LENN KUDRJAWIZK­I, IVAN SHVEDOFF. NACIONALIT­AT: ÀUSTRIA. ANY: 2016. DUR.: 106 MINUTS.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain