La Vanguardia - Què Fem

I si no som el centre de res?

GALILEU GALILEI S’ENFRONTA A LA INQUISICIÓ A RITME DE LOVE OF LESBIAN, EN AQUEST ESPECTACLE DE CARME PORTACELI BASAT EN UNA DE LES OBRES MESTRES DE BERTOLT BRECHT QUE ARRIBA AVUI A LA SALA PEPE RUBIANES

- R. OLIVER

Stephen Hawking ho té molt clar: sense Galileu, sense aquest gran astrònom i matemàtic que va viure a cavall dels segles XVI i XVII i va fabricar per als seus estudis el telescopi més potent que s’havia construït fins llavors, la ciència moderna no existiria. I malgrat l’abast dels seus descobrime­nts –o més ben dit, per culpa seva– a punt va estar Galileu d’acabar tant cremat a la foguera com ho havia estat poc abans el filòsof Giordano Bruno. Al cap i a la fi, el cardenal Bellarmino, l’inquisidor del Sant Ofici conegut com “el martell dels heretges” responsabl­e d’aquella condemna (un personatge, per cert, canonitzat l’any 1930; fins i tot té una església al seu nom!), va ser el primer a amonestar Galileu per les seves perillo- ses idees. Que no eren altres que aquelles que ja havia introduït abans Copèrnic, quan va tenir la gosadia d’afirmar que, ni de lluny, la terra era el centre al voltant del qual giraven tots els planetes. Aquest honor li corresponi­a al sol. Quina heretgia!

‘Eppur si muove!’

Diuen que això és el que va xiuxiuejar Galileu, tot just després d’haver salvat la pell fent una retracció pública i de genolls de les seves idees. La vida (què hauríeu fet vosaltres en el seu lloc?) era més important per a Galileu que allò que podria ser considerat com la integritat ideològica. Però encara que l’Església s’empenyés a negar-ho, el món continuari­a movent-se al voltant del sol.

Aquesta lluita entre els avenços científics i la religió que opta per un immobilism­e amb trets integriste­s, i aquesta personalit­at vital d’un Galileu amb bon sentit de l’humor i ganes de gau- dir dels petits plaers quotidians li van servir a Brecht per crear una potent obra teatral que ara Carme Portaceli ha volgut convertir en un espectacle obert absolutame­nt a tothom, però especialme­nt pensat per connectar amb el públic adolescent. No en va entre el quartet protagonis­ta hi ha Carlos Cuevas, una de les joves estrelles de Merlí. I si el món gira al voltant del sol, aquest quartet girarà al voltant de la música de Love of Lesbian: poc s’hauria imaginat Galileu que l’emblemàtic grup català li acabaria posant banda sonora!

 ??  ?? FOTOS: ARNAU ORIOL
L’Oriol (Galileu) amb la Laura, el Carlos i la Queralt.
FOTOS: ARNAU ORIOL L’Oriol (Galileu) amb la Laura, el Carlos i la Queralt.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain