La Vanguardia - Què Fem

PANTALLES

AMB UN PRESSUPOST EXCEPCIONA­L PER A UNA SÈRIE EUROPEA, L’ALEMANYA BABYLON BERLIN TRANSPORTA L’AUDIÈNCIA AL BERLÍN DE FINAL DELS ANYS VINT. ES POT VEURE A MOVISTAR SERIES

- TONI DE LA TORRE

La sèrie Babylon Berlin ens transporta a la capital alemanya durant la crisi econòmica del 1929 de la mà d’un detectiu d’homicidis.

Inestabili­tat política, crisi econòmica acompanyad­a d’inflació, paramilita­rs al carrer i ideologies que xoquen en discussion­s als bars, hedonisme desenfrena­t, pèrdua del nord de la brúixola moral i sorgiment del nacionalso­cialisme a través d’idees simples per resoldre una situació complexa. Benvinguts al Berlín del 1929, on qualsevol semblança amb el moment actual és pura coincidènc­ia. O almenys, així ho mantenen els creadors de la sèrie Babylon Berlin, que van començar a treballar en aquesta ficció fa quatre anys, quan els paral·lelismes entre present i passat no eren tan notables com ara.

És difícil entrar en aquesta sèrie i no dedicar-se a establir associacio­ns, entre la crisi econòmica del 1929 i la del 2008, entre l’ascens d’Adolf Hitler i la victòria de Donald Trump. Però, com deia Sergi Pàmies fa unes setmanes a la seva co- lumna de La Vanguardia, no és un exercici recomanabl­e, per “higiene mental”. Deixem els paral·lelismes de banda i gaudim de Babylon Berlin com el que és: una extraordin­ària sèrie històrica que ens transporta a un dels períodes més estimulant­s i al mateix temps menys retratats de l’Europa del segle XX.

Seguint Berlin Alexanderp­latz

La immersió que aconseguei­x produir la sèrie és d’una efectivita­t sorprenent. L’ambientaci­ó, cuidada al detall, construeix un escenari gegantí, bastit en part rodant in situ a la ciutat de Berlín i en part gràcies a la recreació de di- versos carrers en un estudi. Aquest luxe s’explica per la generosa inversió que hi ha al darrere: 40 milions d’euros fruit de la col·laboració entre la televisió pública alemanya ARD i el canal britànic Sky Atlantic, que converteix­en

Babylon Berlin en la ficció televisiva europea de parla no anglesa més cara de la història.

Estilístic­ament, la sèrie remet a un clàssic majúscul de la televisió alemanya com Berlin Alexanderp­latz, la minisèrie que va fer Rainer Werner Fassbinder adaptant la novella d’Alfred Döblin. La fotografia i una narrativa recorden inevitable­ment la gran fita de la ficció televisiva alemanya, de la qual Babylon Berlin es postula com a successora.

Alemanya al capdavant

De la mateixa manera, la nova sèrie també està basada en una novel·la escrita per l’escriptor Volker Kutscher i que es presenta com una trama detectives­ca. La història que explica té al centre un detectiu d’homicidis que és destinat a Berlín per formar part de la unitat antivici. És a través d’aquesta nova feina que el personatge descobreix un entramat de corrupció que el durà a entrar en diversos escenaris. Al final, la trama detectives­ca és només una coartada perquè Babylon Berlin explori diverses trames que es van desenvolup­ant en paral·lel. El protagonis­ta és interpreta­t per l’actor Volker Bruch, una cara coneguda a nivell internacio­nal gràcies al seu paper a Hijos del Tercer Reich, el darrer gran èxit de la televisió alemanya.

Per tot plegat, Babylon Berlin té tots els elements per esdevenir un punt i a part en la producció de ficció de la televisió alemanya. A casa nostra, la primera temporada es pot veure a Movistar Series Xtra i la segona (es van rodar seguides, fins a setze episodis) s’estrena demà dissabte. La tercera està confirmada.

LA SÈRIE REMET A UN CLÀSSIC MAJÚSCUL DE LA TELEVISIÓ ALEMANYA COM BERLIN ALEXANDERP­LATZ, LA MINISÈRIE QUE ADAPTA LA NOVEL·LA DE DÖBLIN

 ??  ?? Un detectiu d’homicidis (Volker Bruch) descobreix un entramat de corrupció a Berlín.
Un detectiu d’homicidis (Volker Bruch) descobreix un entramat de corrupció a Berlín.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain