La Vanguardia - Què Fem

Les muses terribles

JAUME BALAGUERÓ SIGNA UN FILM INTERESSAN­T, I TAMBÉ DESIGUAL, QUE REPRÈN EN CLAU TERRORÍFIC­A LA FIGURA MITOLÒGICA DE LA MUSA

- E. ROS

Abans que una fornada de joves realitzado­rs espanyols, formats sentimenta­lment en el cinema de gènere nord-americà, s’interesses­sin per dirigir films de temàtica fantàstica, Jaume Balagueró ja havia encetat el camí, amb títols com Els (1999), encara avui, un dels seus films més interessan­ts, i Darkness (2002). L’èxit de la saga [•REC] i Mientras duermes (2011) va confirmar la seva habilitat per fer equilibris entre el cinema industrial i l’expressió personal.

Ara, amb retorna als orígens de l’esmentada

amb un film de vocació més clàssica que mai, que aposta per potenciar els elements atmosfèric­s i psicològic­s, gràcies a una posada en escena inquietant i opressiva, i també a la fotografia de tons apaivagats i decadents de Pablo Rosso, còmplice habitual del director.

Terror de la vella escola

Amb un repartimen­t internacio­nal, que combina presències com Franka Potente i el solvent Christophe­r Lloyd amb noms del cinema espanyol com Leonor Watling i Manuela Vellés, adapta una novel·la de José Carlos Somoza titulada

i redueix les tretze muses de l’obra original a set.

El guió aviat revela algunes incoherènc­ies que els per- sonatges miren d’explicar al llarg de la cinta, però, malgrat tot, Balagueró aconseguei­x mantenir l’interès general per la funció gràcies una direcció brillant.

Film de vella escola

La premissa del professor d’universita­t emocionalm­ent destrossat que somia amb un crim que després es torna real és l’excusa perfecta per introduir-nos en una intriga que recorda els thrillers amb referèncie­s mitològiqu­es i cultes de la vella escola, com el grup d’erudits que descobreix­en la veritable naturalesa de les muses. Alhora, aquestes muses suggereixe­n una interessan­t lectura simbòlica sobre els riscos de la recerca del creador. Però, a mesura que avança l’acció, l’interès inicial es fa cada cop més intermiten­t. La sensació final és que no acaba de treure tot el suc del potencial del relat, tot i que Balagueró signa un film de ritme absorbent que confirma el magisteri d’un cineasta que encara ens pot oferir sorpreses.

MUSA

DIR.: JAUME BALAGUERÓ. GÈNERE: TERROR. INT.: ELLIOT COWAN, FRANKA POTENTE, ANA ULARU, LEONOR WATLING, CHRISTOPHE­R LLOYD. PAÍS: ESPANYA. ANY: 2017. DUR.: 107 MIN.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain