La Vanguardia - Què Fem

R Hipnotitza­ts per la fava tonka

AQUESTA LLAVOR, D’UN GUST QUE RECORDA LA VAINILLA, ENDOLCEIX SILENCIOSA­MENT LA NOSTRA CUINA

- NATALIA COSTA

La petita fava tonka és discretame­nt però intensamen­t present en les cuines de la nostra ciutat, tant en elaboracio­ns dolces i salades com en cocteleria, sobretot en l’ampli terreny de l’amaniment de gintònics. El seu gust a mig camí entre la vainilla, la canyella, el clau i també l’ametlla posa els xefs als seus peus. En realitat, la fava tonka és una llavor en forma, precisamen­t, d’ametlla, i la produeix l’arbre tropical Dipteryx

odorata. El seu consum en grans quantitats no és saludable, però sí que ho és el seu tast moderat. De fet, només cal una ratlladura d’aquest fruit per deixar fluir les seves aromes. Teniu ganes de tastar-la? Doncs tot seguit us diem on podeu anar.

En ratlladura i plats salats

Una de les formes més habituals de degustar aquest producte és en versió ratllada sobre del plat. Així ho fan els especialis­tes en postres Espai Sucre dins de la seva experiènci­a lúdico-gastronòmi­ca Essence (CARRER SANT PERE MÉS ALT, 72. TEL.: 933 151 022. • Espaisucre.com).

Igualment, el Restaurant Disfrutar ofereix aquesta llavor en una ratlladura a sobre del seu ravioli cruixent amb praliné de nous. El plat s’acompanya d’una rodanxa de mango banyada amb whisky fumat. Com aquest dolç de nous és molt greixós, es refresca amb el mango, mentre que la fava tonka hi dona unes notes balsàmique­s, d’olor anisada i gustos que recorden la canyella, el clau i la vainilla (VILLARROEL,

163. TELÈFON: 933 486 896.

• Es.disfrutarb­arcelona.com).

Més agosarada és la proposta de l’Osmosis, on serveixen galta de vedella con- fitada amb puré de castanya, sàlvia i fava tonka. El xef, Raul Roig, diu que, en ratllar la fava davant del comensal, “desprèn una aroma molt atraient de vainilla i ametlla torrada que combina amb la densitat de la reducció del vi negre i la melositat de les 12 hores de la galta”.

Pur equilibri. (CARRER ARIBAU, 100. TELÈFON: 934 545 201.

• Restaurant­eosmosis.com).

Molt habitual en gelat

La fava tonka també s’utilitza com a base per a gelats. És el cas de Monvínic, on és possible tastar unes postres de cremós de xocolata i ametlla amb ganache de xocolata i gelat de fava tonka amb els seus cruixents. Aquest suggerimen­t promet fer tot un viatge odorífer (CARRER DIPUTACIÓ, 249. TEL.: 932 726 187. • Monvinic.com).

 ??  ?? FOTO: CECÍLIA DÍAZ BETZ
La fava tonka és especialme­nt utilitzada en gelats. A la foto, el xurro del Restaurant The Greenhouse, a l’Hotel Pulitzer.
FOTO: CECÍLIA DÍAZ BETZ La fava tonka és especialme­nt utilitzada en gelats. A la foto, el xurro del Restaurant The Greenhouse, a l’Hotel Pulitzer.
 ??  ?? Al Cometa Pla preparen un pa de pessic de sucre, cremós de cafè i gelat de fava tonka.
FOTO: ANNA COTS
Al Cometa Pla preparen un pa de pessic de sucre, cremós de cafè i gelat de fava tonka. FOTO: ANNA COTS
 ??  ?? (FOTO: L. ANTUNEZ),
La pannacotta del Nectari
(FOTO: L. ANTUNEZ), La pannacotta del Nectari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain