La Vanguardia - Què Fem

En perfums, espelmes i medicina tradiciona­l

PER SABER-NE MÉS

-

Tot i haver estat prohibida en diversos països per l’efecte de la cumarina (que és present a moltes plantes), la fava tonka té un gran poder aromàtic que fa que no només sigui cobejada en el món gastronòmi­c, sinó que també sigui un ingredient bàsic en sectors com la perfumeria. De fet, les grans mar- ques comercials tenen aquesta llavor molt present ene lal seva gamma de notes aromàtique­s, omàtiques al nivell d’ingredient­s com l’almesc i el pàtxuli, i també és present en espelmes aromàtique­s. Però això no és tot, ja que la fava tonka també protagonit­za nombrosos remeis de medicina tradiciona­l.

També en forma de gelat, la fava tonka protagonit­za les postres de Cometa Pla: el pa de pessic de sucre, cremós de cafè i gelat de fava. El xef Giuseppe Padula destaca que aquest és un producte curiós

i poc habitual, de manera que s’envolta de simplicita­t amb el sucre i el cafè, “sabors torrats que hi combinen a la perfecció” (COMETA, 5. TEL.: 646 197 845.

• Cometapla.cat).

També es troba en postres tan nostrades com els xurros. Aquest és el suggerimen­t del Restaurant The Greenhouse, de l’Hotel Pulitzer, que inclou a sobre de la pasta fregida un gelat a base de la coneguda fava (CARRER BERGARA, 8. TEL.: 9344 636 116. • Hotelpulit­zer.es).

Pe er altra banda, la fava s’usa en eescumes, com fan a El Pla, on hhan creat una crema catalan a amb escuma aromatitza­da dde fava. El seu cuiner, Andre ew Smith, considera que les aro mes de la crema de taronja, aanís i llimona i la canyella “fu ncionen molt bé” amb l’olor de la fava per les seves notes de vainilla, cafè, caramel i toff fee. (BELLAFILLA, 5. TEL.: 934 1266 552. • Restaurant­pla.cat).

Peer últim, al Nectari sorpre enen amb la introducci­ó de l la fava dins de la pannacotta amb infusió de fruits vermells. El xef Jordi Esteve ho recomana perquè la seva aroma combina amb la neutralita­t de la pannacotta i en realça el gust ( VALÈNCIA, 28. TEL.: 932 268 718. • Nectari.es).

 ??  ?? (FOTO: F. GUILLAM MENT).
la galta de l’Osmosi i el dolç de nous del Disfrutar
(FOTO: F. GUILLAM MENT). la galta de l’Osmosi i el dolç de nous del Disfrutar
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain