La Vanguardia - Què Fem

Els fantasmes del passat

CHRISTIAN PETZOLD SIGNA UNA BRILLANT I ENIGMÀTICA REFLEXIÓ SOBRE L’INFLUX DEL NAZISME EN LA SOCIETAT CONTEMPORÀ­NIA

- ENRIC ROS

Els protagonis­tes del film tenen un caràcter enigmàtic i poc comunicati­u. En els darrers anys, el cinema alemany no ha deixat de revisar una vegada i una altra els episodis més traumàtics del passat recent del país, des del nazisme fins a la guerra freda, combinant amb habilitat la representa­ció del fresc històric amb la voluntat didàctica i reflexiva. El cineasta Christian Petzold, amb melodrames com Barbara (2012) i Phoenix (2014), ha aconseguit reprendre, en clau actual, el camí conreat abans per cineastes de la modernitat com R. W. Fassbinder i ha contribuït a mantenir viva aquesta necessària memòria col·lectiva.

La història es repeteix

Ara, Petzold eixampla el seu camp expressiu amb un ago- sarat film que adapta lliurement una novel·la escrita el 1944 per Anna Seghers, situant l’acció en el món contempora­ni. Els fantasmes de la Segona Guerra Mundial persegueix­en el protagonis­ta, al qual dona vida un enigmàtic Franz Rogowski, emigrant atrapat en una França ocupada que espera l’arribada d’uns documents per fugir a Mèxic.

El director i guionista no oculta la seva intenció d’establir paral·lelismes entre el vergonyós passat i un present cada cop més tumultuós. Al film, els immigrants es converteix­en en les víctimes més evidents d’una forma diferent de deshumanit­zació. Però En tránsito no és un film de tesi. Més aviat es tracta d’una inquietant rondalla moral per a adults amb un estimulant rerefons existencia­lista.

Clàssic i modern

Concebuda com si fos un drama del teatre de l’absurd o una novel·la de Franz Kafka, i també com una reescriptu­ra postmodern­a de Casablanca (1942), En tránsito proposa un joc de contrastos argumental­s, estimulant des del punt de vista intel·lectual però de vegades massa fred en la faceta emocional.

La confusió d’identitats i l’amor en temps de guerra recorden les convencion­s dels films d’espionatge. La veu en off en tercera persona i el comportame­nt enigmàtic, poc comunicati­u, dels personatge­s introdueix en la cinta un to deliberat d’artifici, propi de cineastes com Jean- Luc Godard i Michelange­lo Antonioni.

Sembla que, per a Petzold, el feixisme no és només el terrible record d’un passat ja superat, sinó també un espectre que pot ressorgir en qualsevol moment, si no parem atenció a l’amenaça potencial. Aquest film és un crit d’advertènci­a que adopta a més formes cinematogr­àfiques enlluernad­ores i que així confirma la maduresa artística del director de Barbara.

EN TRÁNSITO

●●●● ●

DIR.: CHRISTIAN PETZOLD. GÈNERE: DRAMA. INT.: FRANZ ROGOWSKI, PAULA BEER, GODEHARD GIESE, LILIEN BATMAN, MARYAM ZAREE, BARBARA AUER, MATTHIAS BRANDT, SEBASTIAN HÜLK. PAÍS: ALEMANYA. ANY: 2018. DUR.: 101 MINUTS.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain