La Vanguardia - Què Fem

Tocats pel mal

EL DEBUT DEL NORD-AMERICÀ ARI ASTER NO ÉS NOMÉS UNA DE LES MILLORS PEL·LÍCULES DE TERROR DEL QUE VA DE SEGLE, SINÓ QUE TAMBÉ DEMOSTRA EL BON MOMENT QUE PASSA EL GÈNERE

- BLAI MORELL

Alguns pensen que el terror és un gènere desgastat, però sempre hi haurà espectador­s disposats a experiment­ar sensacions que a la vida quotidiana seria impossible viure. I resulta que el terror, sovint injuriat per la crítica més recalcitra­nt, rància i acadèmica, està passant per un dels seus millors moments. I a sobre hi trobem diversitat d’estils, que van des del Shyamalan més recent ( Múltiple) fins a l’aparició de nous auteurs en l’art de provocar por –penso en Robert Eggers ( La bruja), David Robert Mitchell ( It Follows), Julia Ducournau

( Crudo), Jordan Peele ( Déjame salir) o fins i tot John Krasinski ( Un lugar tranquilo)–, passant per films més comercials i juganers ( Feliz día de tu muerte) i fins i tot les gens menyspreab­les conti- nuacions o spin-offs d’Expediente Warren o Insidious, que aposten per fórmules preestable­rtes però funcionals i amb algun rampell de genialitat.

A totes cal afegir-hi la nova sensació, el film que va deixar tothom bocabadat a Sundance i, sobretot, una de les millors pel·lícules de terror del que va de segle: Hereditary.

Directe al cervell

i angoixa d’una família que avança cap a la seva desintegra­ció física i psicològic­a. Cap dels personatge­s té el control del propi destí: semblen condemnats a sucumbir davant la foscor, el mal.

A diferència d’altres films, Hereditary és una d’aquelles pel·lícules que reclama paciència, ja que el terror no es construeix a cop d’efecte, sinó des d’un indret lligat al nostre cervell. I és que, al cap i a la fi, la por és una emoció subjectiva.

Amb la guàrdia abaixada

visuals i sonors per il·lustrar el progressiu malson en què es transforma la història.

Per exemple, al primer acte hi ha escenes ambigües on les veritables emocions dels personatge­s queden amagades rere màscares abans que esclati l’element terrorífic, per donar pas a girs de guió que ens agafen amb la guàrdia abaixada.

A més, no li cal buscar l’originalit­at d’una manera desesperad­a: els seus referents resulten familiars pel bon connaisseu­r del terror, que no són altres que els films de terror dels anys setanta, amb Amenaça a l’ombra de Nicolas Roeg al capdavant.

I, alhora, incideix en camins oberts recentment en el gènere; en aquest cas, l’obert per Robert Eggers amb La bruja. Una brutal, inquietant i pertorbado­ra invitació al costat fosc, la d’Aster, un nom a seguir en un futur immediat.

HEREDITARY

 ??  ?? La família disfuncion­al que protagonit­za el film amaga més d’un secret.
La família disfuncion­al que protagonit­za el film amaga més d’un secret.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain