La Vanguardia - Què Fem

L’eterna espera

UN INSPIRAT APUNT QUOTIDIÀ SOBRE LA VIDA D’UN ACTOR ARGENTÍ QUE MIRA D’OBLIDAR EL PASSAT TORNANT A COMENÇAR A NOVA YORK

- ENRIC ROS

En Nico (Guillermo Pfening) vol canviar d’aires. Fa gairebé vint anys, la directora, guionista, actriu i productora argentina Julia Solomonoff va viure a Nova York. Probableme­nt, les seves experiènci­es durant aquest període han estat la inspiració per a Nadie nos mira, un film protagonit­zat pel Nico (Guillermo Pfening), un actor argentí d’uns trenta anys que va aconseguir l’èxit al seu país interpreta­nt una telenovel·la i que, després de concloure una relació sentimenta­l amb el productor, que a més és un home casat, decideix iniciar una incerta carrera en el cinema nord-americà.

Sobreviure a Nova York

Les vicissitud­s de l’aspirant a actor que mira d’obrir-se pas en la indústria de l’espectacle ens han donat, en el cinema recent, alguns films interessan­ts que descriuen la lluita per la supervivèn­cia i la recerca de l’èxit com un veritable descens als inferns, com la reivindica­ble Callback (2016), de Carles Torras, o l’angoixant Most Beautiful Island (2017), interpreta­da i dirigida per Ana Asensio.

El film de Solomonoff, a diferència dels títols esmentats, defuig tot excés per lliurar una crònica quotidiana, aparentmen­t desdramati­tzada, de la vida diària d’un home que sobreviu fent de cangur mentre es presenta a càstings (el seu aspecte poc llatí li va en contra) i espera que un director mexicà que confia en ell pugui posar en marxa un projecte. L’eterna espera és aquí el tema essencial d’aquesta recopilaci­ó gairebé bressonian­a de moments insignific­ants, que plegats, acaben oferint un collage vital molt revelador.

Els dies grisos

El film, que compta amb el suport d’Isabel Coixet a la producció, aconseguei­x captar la solitud i la melancolia d’un personatge que captiva l’espectador per la seva mescla de candidesa i desorienta­ció. A aquesta complicita­t hi contribuei­x la bona tasca de Guillermo Pfening, que carrega sobre les seves espat- lles la pel·lícula amb una naturalita­t exemplar.

Les mentides a la mare i els amics sobre el seu dia a dia a la ciutat poden fer pensar en la possibilit­at d’un gir psicopàtic en el darrer acte, en la línia de Taxi Driver (1976), però Solomonoff té clar que aquesta no és la pel·lícula que vol fer. Més enllà de l’aparença de relat naturalist­a, gairebé transparen­t, el film commou l’espectador per la capacitat que aquest té d’observar les petites decepcions de la vida, les aventures infructuos­es, els moments banals que ens recorden les pròpies limitacion­s.

NADIE NOS MIRA

●●● ●●

DIR.: JULIA SOLOMONOFF. GÈNERE: DRAMA. INT.: GUILLERMO PFENING, CRISTINA MORRISON, ELENA ROGER, PAOLA BALDION, RAFAEL FERRO, MARINA ARTIGAS. PAÍS: ARGENTINA. ANY: 2017. DUR.: 102 MINUTS.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain